Uit presentaties en folders van het nieuw te bouwen Nationaal Militair Museum (NMM) dat op de voormalige Vliegbasis Soesterberg in 2014 haar deuren gaat openen, blijkt dat onderdeel van de plannen de aanleg van een "arena" is.
In deze arena, die plaats moet gaan bieden aan 3000 toeschouwers, worden naar eigen zeggen van het NMM om de twee uur "spannende tankshow's" gehouden.

In het verleden is aan de raden van Zeist en Soest en aan provinciale staten steeds voorgehouden dat het aantal evenementen op de Vliegbasis zeer beperkt zou blijven.
In de berekening van de EHS-saldotoets is men uitgegaan van 8 evenementen per jaar. Maar nu lijken er dagelijks om de twee uur buitenevenementen te gaan komen. GroenLinks zet hier grote vraagtekens bij en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

De vragen gaan over de geluidsoverlast die van een dergelijke arena te verwachten valt, de impact op de rust, de natuur en de gevolgen voor de woonomgevingen die grenzen aan de basis. Daarnaast zou e.e.a. zich wel eens op een nare manier door kunnen vertalen voor de (on-)mogelijkheid van de bouw van nieuwe woningen, die de kosten van het aan de natuur terug geven van de basis moeten gaan opbrengen. Ook is het de fractie volstrekt onduidelijk hoe deze "arena" past binnen de besluiten die tot op heden genomen zijn over de herinrichting van de voormalige Vliegbasis.

Op de nieuwjaarsreceptie van Zakelijk Zeist op 10 januari j.l. werd een presentatie gegeven over het nieuw te bouwen Nationaal Militair Museum op Vliegbasis Soesterberg. Deze presentatie was eerder al gegeven op een informatieavond in het afgelopen najaar in Soesterberg. De presentatie voor Zakelijk Zeist bestond uit een powerpoint-presentatie met een mondelinge toelichting van een vertegenwoordiger van het NNM. Daarnaast werden er folders verspreid.Tijdens de presentatie werd een indruk gegeven van het gebouw dat er gaat komen en de inrichting van het museumgebied.

Een van de planonderdelen voor het museumgebied is “de arena” een soort amfitheater met een capaciteit van 3000 bezoekers, waar om de twee uur een tankdemonstratie wordt gegeven. Dat staat in de folder en was te zien in de presentatie. Maar in de mondelinge toelichting werd ook gezegd dat alle tijdsperioden van de militaire historie een plek krijgen in de in de arena te houden shows.

Het geheel vindt plaats in de open lucht. De arena wordt gesitueerd naast het museumgebouw, aan de Dolderse kant. Liggend tegen de Soester Berg aan, zodat het hoogteverschil gebruikt kan worden voor de tribune voor het publiek. De presentator sprak over een gebied met “veel reuring” .

Voor de fractie van GroenLinks kwam deze arena als een verrassing. In alle stukken m.b.t. de herinrichting van de Vliegbasis, komt iets dergelijks niet voor. Er is sprake van een museumgebied, met een binnen- en een buitengedeelte. Ook is er sprake van het mogelijk houden van “evenementen”, daar gaat de suggestie van uit, dat het om incidentele zaken gaat, maar in de folder is sprake van “elke 2 uur een spannende tankshow”. ( zie bijlage).

Enig speurwerk in o.a. het Ruimtelijk Plan en het Bestemmingsplan Vliegbasis Soesterberg van de gemeente Soest, dat afgelopen jaar is vastgesteld leverde weinig informatie op. De omschrijving van het museumgebied is vaag en de planregels voor het museumgebied zijn ook weinig SMART. In de m.e.r. –rapportage staat ook weinig tot niets, deze verwijst vooral naar de toekomst, want de precieze plannen voor het museumgebied waren ten tijde van het schrijven van de m.e.r. nog niet bekend.

Opvallend is ook dat er in de diverse stukken, zoals in de beide bestemmingsplannen ( Soest en Zeist), wél uitspraken gedaan worden over de geluidsregels ( zoals o.a. gebruik van geluidsdempende materialen, maximale geluidshinder in dB) voor mogelijk nieuw te bouwen woningen en bedrijfsgebouwen maar , voor zover we hebben kunnen lezen, niets over geluidsregels voor het museumkwartier zelf.

De arena wordt zo gesitueerd dat in de rug de berg ligt en in de flank het grote -glazen- museumgebouw. Beide hebben een reflecterende werking m.b.t. geluid. Om 3000 personen te bereiken heb je ook een -forse- geluidsversterking nodig, daarnaast produceren tanks en het eventueel nog meer in te zetten materieel ook het nodige aan geluidsvolume.

Op korte afstand van de arena is een natuurgebied dat als “rustgebied” voorzien is, op enige honderden meters afstand ligt de bebouwing van Den Dolder en op wat verdere afstand die van Huis ter Heide, Beukbergen en Soesterberg ( en de voorziene nieuwbouw, grenzend aan het open gebied).

De ontwikkeling van de arena raakt dus mogelijk de belangen van de gemeente Zeist en haar inwoners, met name in Den Dolder, Huis ter Heide en Beukbergen. De geluidsbelasting kan wellicht consequenties hebben voor de mogelijkheden om nieuwe woningen te bouwen en de verkoopbaarheid daarvan. Waaruit dan vervolgens linea recta cosequenties voortvloeien voor de exploitatie van het hele gebied. Er zijn ook gevolgen voor de rust in het hele gebied, zowel voor de mens als voor de fauna. Pal langs het museumgebied lopen de twee ecologische hoofdcorridors.

Tijdens de presentatie op 10 januari zei de vertegenwoordiger van het NMM met enige trots dat de (grond-) werkzaamheden voor de arena reeds aangevangen zijn. Blijkbaar heeft de gemeente Soest reeds een omgevingsvergunning verleend. Maar op de site van de gemeente Soest hebben we daar niets van kunnen vinden.

E.e.a. roept bij de fractie van GroenLinks de nodige vragen op die wij bij dezen stellen.

Tijdens de voorbereiding van de vragen rezen er bij het lezen van de diverse stukken steeds meer vragen op. Zo ligt er een m.e.r. die geen uitspraken doet over de gevolgen van het museumkwartier, omdat de plannen op dat moment niet duidelijk waren. In stukken als het ruimtelijk plan, de brief van Minister van defensie van mei j.l. gaat de suggestie uit, dat het om een museum gaat, niet om dagelijkse openluchtevenementen die veel reuring geven.

In het verleden zijn uitspraken gedaan van bestuurlijke zijde, dat het niet om een tweede Efteling gaat en niet om een evenemententerrein, maar om een museum.

In geen van de verbeeldingen van het museumkwartier van vóór de presentatie en de folder van het NMM is sprake van een evenemententerrein als de arena.

De fractie is zich bewust van het feit dat de locatie van het bouwplan voor de arena zich, net als de rest van het museumkwartier, bevindt op het grondgebied van de gemeente Soest. Maar de plannen hebben mogelijk (grote) gevolgen en consequenties voor de gemeente Zeist en haar inwoners. Maar sommige vragen zullen mede gemeenteoverstijgend zijn, het project Vliegbasis Soesterberg is immers een samenwerkingproject.

Derhalve is in de vraagstelling bewust gekozen voor de mogelijke gevolgen van de plannen voor de gemeente Zeist en haar belangen.

De fractie heeft er tevens voor gekozen om een uitgebreide toelichting te schrijven bij de vragen en een flinke bijlage, met passages uit diverse relevante stukken m.b.t. de vragen, bij te voegen ( waarbij we niet de pretentie hebben dat deze volledig is).

Wellicht wat ongebruikelijk, maar wij vinden het belangrijk om een goede context te geven voor de vragen. Daarnaast kent u GroenLinks natuurlijk als een vernieuwende en onconventionele partij…

Namens de fractie van GroenLinks,

Frank Dirkse

 

Schriftelijke vragen( 37a) GroenLinks inzake plannen Nationaal Militair Museum (NMM)

Datum: 24 januari 2013

Vragensteller: Frank Dirkse

Onderwerp: Plannen voor Arena Nationaal Militair Museum

1 In hoeverre passen de plannen voor “de arena” binnen het vastgestelde Ruimtelijk Plan en het vorig jaar vastgesteld bestemmingsplan Vliegbasis Soesterberg ( gemeente Soest )?

2 Hoe passen de plannen voor een arena met om de twee uur een voorstelling en met een capaciteit van 3000 toeschouwers binnen Tabel 3. randvoorwaarden voor evenementen op de vliegbasis op blz. 52 van het Inrichtings- en beheerplan voormalige Vliegbasis Soesterberg (12RAAD0056 BP Soesterberg bijlage 13 ) ?

3 Gezien de mogelijke impact van een dergelijke arena op natuur en woongebieden, m.n. wat betreft het geluid; is de gemeente Zeist geconsulteerd en wat was daarbij de reactie van de gemeente?

4 Aan welke geluidsnormen moet het nieuw in te richten museumgebied voldoen?

5 Welke( geluids-)hinder gaat de arena opleveren voor: de natuur m.n. de fauna, Den Dolder, Huis ter Heide, Beukbergen en de nieuw te bouwen woningen bij Soesterberg-Noord ( graag in absolute zin, zoals in dB)

6 Welke geluidsbelasting vindt het college aanvaardbaar voor het natuurgebied rond het museumgebied en de belendende Zeister woonwijken ? Zijn of worden daar afspraken over gemaakt en zo ja, hoe worden deze dan gecontroleerd en gehandhaafd ? Zijn er afspraken met de gemeente Soest, de provincie en het Utrechts Landschap hierover?

7 Komen er door de aanleg van het geplande evenemententerrein “arena”nieuwe geluidscontouren?

8 Wat is het gevolg van een dergelijk evenemententerrein voor de verkoopbaarheid van de te bouwen woningen?

9 Kunnen er door de geluidsbelasting door de arena straks nog wel woningen ( of minder dan thans voorzien) gebouwd worden ?

10 Wat zijn de gevolgen voor de exploitatie van de Vliegbasis en Hart van de Heuvelrug?

11 Hoe wordt de -oorspronkelijke - EHS-saldoberekening beïnvloed door de nieuwe situatie met de arena?

12 Moet er geen nieuwe m.e.r. komen, nu de invulling van het museumgebied gestalte heeft?

13 In hoeverre kan er nog sprake zijn van rustig wandelen en van een stiltegebied voor het wild als er op korte afstand een arena is met permanent “veel reuring” ( om de twee uur een show is o.i. in de praktijk permanent) en een capaciteit van 3000 toeschouwers?

14 Is er een omgevingsvergunning afgegeven door de gemeente Soest voor de aanleg van de arena en is de gemeente Zeist daarbij geconsulteerd ? Zo ja, wat was dan de reactie van de gemeente Zeist. Zo nee, hoe valt dan te rijmen met de door de woordvoerder van het NMM geschetste werkzaamheden?

15 Is de aanleg van de arena een voldongen feit, of kan deze nog gekeerd worden ? Zo ja welke wettelijke procedures geven de gemeente Zeist en haar inwoners nog invloed op de aanleg? Zo nee, welke procedures zijn er geweest om invloed uit te oefenen m.b.t. de aanleg?