Een belangrijke motivatie voor GroenLinks om de motie te steunen, is dat kinderen gelijke kansen dienen te krijgen om op de school van voorkeur te komen. In de praktijk blijkt de wachtlijsten voor scholen enorm verschillen. Afstand kan een belangrijke factor zijn bij de keuze voor een school. Het is voor kinderen fijn als zij in de buurt van hun klasgenootjes wonen: dit is hun grootste bron van sociale contacten. Aangezien het – zeker voor jonge kinderen – vaak gevaarlijk is om grote afstanden af te leggen, maakt dit het voor hen makkelijker om zich sociaal-emotioneel te ontwikkelen. Ook kwaliteitsverschil kan wellicht een rol spelen. Het is dan ook erg belangrijk dat kinderen onderwijs kunnen volgen op de school van hun keuze. Vrijheid van onderwijs is uiteraard een groot goed!
Daarnaast is er, wanneer scholen eerder kinderen aannemen dan wettelijk toestaan, weinig transparantie over of scholen hiervoor bepaalde criteria hanteren en zo ja, welke. Mensen van kleur of mensen met een LHBTIQ+-achtergrond worden over het algemeen helaas nog steeds vaak anders behandeld. Ook zijn er signalen dat soms het opleidingsniveau van ouders meespeelt. Hoewel het aantal respondenten in het onderzoek relatief klein is, zijn dit wel signalen die breder in de samenleving worden herkend. Het is een gesprek waard om te kijken hoe bijvoorbeeld de druk over scholen kan worden verdeeld en of het aanmeldingssysteem transparanter kan.
Dat de gemeente het gesprek aan wil gaan met de scholen, vindt GroenLinks dan ook een goed plan. Wethouder Laura Hoogstraten geeft aan dat de gemeente graag het gesprek aan wil gaan met de scholen. Zo kan er gezamenlijk worden toegewerkt naar meer transparantie en gelijke kansen voor alle kinderen!