De jaarrekening van 2008 van de gemeente Zeist ziet er goed uit en laat een postief saldo zien van ongeveer 6,3 miljoen euro.
Ongeveer een kwart van dit voordelige saldo is ontstaan doordat er minder uitgegeven is aan uitkeringen. Dat is goed nieuws, vooral voor de mensen die het betreft; in 2008 hoefden bijna een kwart minder mensen een beroep te doen op de bijstand in Zeist. De overige driekwart van het batige saldo is vooral ontstaan door eenmalige meevallers.
Financieel gezien staat Zeist er goed voor. Binnen de provincie heeft Zeist haar financiën het best op orde van alle gemeenten.

Er wordt wel eens smalend gezegd dat linkse partijen alleen maar potverteren en niet goed op de portemonnaie passen. In Zeist wordt dit gelogenstraft: met een college met twee linkse partijen ( GroenLinks en PvdA) wordt Zeist koploper in de provincie, terwijl er substantieel meer geld wordt uitgegeven aan armoedebeleid, bestrijding van laaggeletterdheid, milieubeleid, fietsbeleid en nog tal van andere zaken die we belangrijk vinden.

Onderstaand de bijdrage van fractievoorzitter Frank Dirkse, zoals uitgesproken bij het debat over de jaarrekening op 14 mei j.l.

Bijdrage GroenLinks Jaarrekening 2008       Debat 14 mei 2009

Over de jaarrekening is in de voorbije week gesproken in de auditcommissie die tot een positief advies is gekomen. Ik heb geen behoefte om datgene wat in het verslag staat hier nu te gaan herhalen, maar toch wil ik nu vanaf deze plaats nog een paar woorden wijden aan de jaarrekening.

De auditcommissie was positief in haar oordeel en deelde een compliment uit aan de opstellers: de jaarrekening is wederom leesbaarder informatiever geworden, de paragrafen hebben een informatiewaarde op een niveau waarop we het graag zien  en er is ook wederom een verklaring van rechtmatigheid en getrouwheid afgegeven door de accountant.

GroenLinks is content over de bevindingen van de accountant: Hij gaf onder meer aan dat Zeist een gemeente is die goed “in controll” is en haar financiële zaken goed op orde heeft, ook in vergelijking met andere gemeenten. Dat blijkt ook uit de provinciële vergelijking, waarbij Zeist op de eerste plaats staat.

Hij was zeer te spreken over de wijze van behoedzaamheid met betrekking tot de WMO en pleitte voor het voorlopig nog aanhouden van het egalisatiefonds daarvoor, gezien de nog vrij korte periode dat er ervaring met deze wet opgedaan is.

Ook sprak de accountant uit dat door het voorgenomen toevoegen van 250.000 euro aan het weerstandsvermogen voor het eerst in jaren naar een minimaal voldoende niveau brengt.  

Wat betreft de risico’s gaf hij aan dat Zeist op de goede weg is en dat Zeist zich voldoende bewust is van de mogelijke gevolgen van de economische neergang. Kortom, lovende woorden, woorden om trots op te zijn als gemeente. Woorden ook waar, meer specifiek, de afdeling middelen en alle andere betrokkenen met recht trots op mogen zijn.

Een paar zaken wil ik nog kort aanstippen:

Er is een groot verschil tussen het financiële resultaat en het resultaat dat voorzien was in de Programmarapportage van afgelopen november. Maar er waren goede en aanvaardbare verklaringen voor dit verschil.

En ook dit jaar is er spake van een flink aantal onderbestedingen. Het goede nieuws daarbij is echter dat de hoogte van deze onderbestedingen met het jaar lager wordt. GroenLinks zou graag zien dat deze trend zich voortzet in de komende tijd en wat ons betreft mag het ook best wat sneller.

De indicatoren waaraan gemeten wordt of doelstellingen behaald zijn kunnen wat ons betreft nog een stuk scherper en smarter, met de systematiek van doelbomen waarmee inmiddels gestart is zal naar wij hopen daar een flinke ontwikkelingsslag geslagen kunnen worden. We zullen de ontwikkelingen hiervan met belangstelling volgen.

Achter cijfers zitten mensen. Dat wordt vaak vergeten als we spreken over financiën. Daarom wil ik een paar belangrijke zaken aanroeren, daar waar het de mensen zélf betreft:

Ondanks het gemeentelijk reorganisatieprogramma "Op weg naar de kern" dat een grote impact heeft op de werknemers van de gemeente, is het ziekteverzuim lager dan was voorzien; terwijl je meestal bij reorganisaties een stijging van het ziekteverzuim ziet. 

Een flink deel van het positieve saldo wordt gevormd door een voordeel van zo’n anderhalf miljoen Euro op het inkomensdeel van de Sociale Dienst. Er is bijna een kwart minder aan uitkeringen verstrekt in Zeist. Dat is niet alleen goed nieuws voor de gemeentekas, maar vooral ook voor de mensen die het betreft; de mensen waarvoor het niet meer nodig is om van een uitkering te leven, maar die werk hebben gevonden in het afgelopen jaar. Hopelijk kunnen deze, maar ook andere mensen in de huidige economisch woelige tijden hun werk behouden zodat zo min mogelijk mensen aangewezen zijn op een uitkering.

Een belangrijk punt van zorg voor GroenLinks is de toename van het saldo van vooruit ontvangen geoormerkte middelen, waaronder enige miljoenen aan ISV-gelden waarvan binnenkort de houdbaarheidsdatum verloopt. De wethouder heeft toegezegd binnenkort met een rapportage over de stand van zaken te komen en aan te geven op welke wijze deze gelden veiliggesteld kunnen worden voor Zeist. Wij zien daar reikhalzend naar uit.

Aan de raad worden in het voorstel 5 beslispunten voorgelegd. Met alle 5 deze punten stemt GroenLinks van harte in.