In het debat van 11 juni was het raadsvoorstel over de Interactieve Planvorming Burgerschap aan de orde. Bij de uitkomst van dit project zet de fractie van GroenLinks grote vraagtekens. Er zou uit het proces gebleken zijn dat de inwoners van Zeist "stadsregels" willen. Volgens GroenLinks ontbreekt het ten ene male aan onderbouwing hiervan. Daarom komt de fractie met een wijzigingsvoorstel. Onderstaand kunt u lezen waarom.

Bijdrage GROENLINKS voor het debat van 11 juni 2009 raadsvoorstel:

Resultaten pilot burgerschap

 GroenLinks heeft het proces van de interactieve planvorming rondom het onderwerp Burgerschap met belangstelling gevolgd. We zijn de deelnemers van de denktank erkentelijk voor hun inzet, zeker omdat zowel de interactieve planvorming als het onderwerp burgerschap zeer abstracte begrippen zijn.

Er wordt ons gevraagd om de resultaten te toetsen aan de kaderstelling. De kaders zijn:

-         de voorstellen moeten aansluiten bij de kadernota WMO; de resultaten voldoen hieraan.

-         de voorstellen moeten op een breed draagvlak kunnen rekenen bij de bevolking van Zeist; daar zetten wij als GroenLinks grote vraagtekens bij voor wat betreft de opgestelde omgangsregels.

Net als bij het raadsvoorstel bij de afronding van fase 1, zien we nu weer geen duidelijk draagvlak voor omgangsregels naar voren komen.

In het raadsvoorstel wordt aangegeven dat 70% van het burgerpanel voor omgangsregels is. Echter in de burgerpanel enquête wordt gevraagd: Wat vindt u van het idee om omgangsregels voor alle inwoners van Zeist op te stellen? Hier geeft 19 % aan dit erg zinnig te vinden, 22% Nutteloos, 55% Ligt eraan welke regels dit zijn en 3% Geen mening.

In de uitwerking van dit voorstel worden voor het gemak de ‘ligt eraan- groep’ en de ‘erg zinnig- groep’ op één hoop gegooid, zonder dat er dus specifiek doorgevraagd wordt of dat de nu opgestelde omgangsregels ook echt regels zijn waar men achter kan staan.

Daarnaast zijn bij de bijeenkomst Burgerschap goed geteld, naast de leden van de denktank en ambtenaren, 7 ‘buitenstaanders’ aanwezig. Je kunt de representativiteit van de verschillende bevolkingsgroepen in de denktank én deelnemers van de bijeenkomst betwijfelen, maar tijdens de bijeenkomst wordt door de deelnemers/buitenstaanders tevens nog eens grote vraagtekens gezet bij de omgangsregels.

GroenLinks vindt dit alles, net als na de afronding van fase 1, veel te mager om te kunnen concluderen dat omgangsregels een breed draagvlak heeft of zal krijgen binnen de Zeister samenleving. We zullen, zoals het voorstel er nu voorligt, niet akkoord gaan met de uitwerking van de resultaten Burgerschap. We zullen het raadsvoorstel amenderen met als doel: de resultaten m.b.t. omgangsregels niet verder uit te werken.

Laura Hoogstraten

Raadslid GroenLinks

voor het volledige raadsvoorstel klik hier

voor het standpunt van GroenLinks na afronding van fase 1 klik hier