In een woonvisie regelt een gemeente alle beleidsafspraken over de verdeling van de woningvoorraad en de manier waarop wordt omgegaan met nieuwbouw, renovatie, verkoop etc. De looptijd van de bestaande woonvisie van Zeist is al enige tijd verstreken. Vandaar dat wordt gewerkt aan een nieuwe.
Op 3 oktober lag er in de gemeenteraad een ‘procesvoorstel’ op tafel: hoe gaan we komen tot een nieuwe woonvisie? GroenLinks heeft hier mee ingestemd. Maar niet van harte. GroenLinks twijfelt over het nut van het opstellen van een nieuwe woonvisie nu de woningmarkt zo’n stormachtige tijd doormaakt. Moeten we niet eerst afwachten wanneer (en of) de storm gaat liggen zodat we weten uit welke kant de wind dat waait? Of, zoals GroenLinks-raadslid Ronald Camstra het dinsdag verwoordde, “kunnen we niet beter nu de acute problemen aanpakken in plaats van weer een half jaar in werkgroepjes te gaan zitten brainstormen?”
Daarnaast is GroenLinks bezorgd over het proces dat moet leiden tot die nieuwe woonvisie. Voor GroenLinks is de woonvisie geslaagd als het een groene en links visie is, dat wil zeggen dat de woonvisie koerst op een verduurzaming van de woningvoorraad en het terugdringen van de wachttijden in de sociale sector. Gaat dit proces hier op uitkomen? Onze bezorgdheid wordt gevoed door het feit dat juist de stakeholders die voor deze thema’s belangrijk zijn, namelijk de groene groepen en de woningcorporaties, herhaaldelijk hebben aangegeven weinig te zien in participatie in dit traject.
Waarom stemt GroenLinks dan toch in met dit raadsvoorstel? Enerzijds is het puur een procedurevoorstel waar je eigenlijk niet goed tegen kunt zijn. Maar anderzijds is GroenLinks wel tevreden over de aanscherping van de kaders die aan het verdere proces worden meegegeven. Expliciet staat nu in het Raadsvoorstel dat er twee uitgangspunten vast staan. De eerste is een bevestiging dat de afspraken van het coalitieakkoord richtinggevend zijn, en daarin staat het voor GroenLinks belangrijke streven de wachttijd van woningzoekenden met 25 procent te verkleinen. De tweede is dat de uitkomsten van de bezuinigingsdialoog worden gerespecteerd, dus ook de (na een amendement van o.a. GroenLinks) vastgestelde uitspraak dat de grondprijs onder sociale woningbouw niet zal worden verhoogd. Dit houdt het bouwen van nieuwe huurwoningen nog enigszins haalbaar.
De fractie van GroenLinks vindt dat we met deze twee zinvolle kaders in ieder geval inhoudelijk een goede richting geven aan de weg naar een nieuwe woonvisie. Maar het zal nog een hele klus worden om in deze omstandigheden een goede nieuwe woonvisie op te stellen. We blijven het proces daarom kritisch volgen!
De tekst van het raadsvoorstel en de overige stukken over het Proces voor de Woonvisie vindt u hier