AMSTERDAM/UTRECHT - Het Landelijk Platform tegen Kernenergie (LPTK), samenwerkingsverband van organisaties en individuen, belegt op 20 januari 2013 in Utrecht een landelijke vergadering om een aantal actuele ontwikkelingen te bespreken.
Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst is de start van een campagne rond de opslag van radioactief afval. Maar ook andere plannen en ideeën krijgen, naast inhoudelijke informatie, aandacht.
Focus bij de kernafval-campagne zijn de 80 gemeenten die in de afgelopen 18 maanden (na actie van Greenpeace) een motie hebben aangenomen waarin ze de opslag van radioactief afval op (of in) hun bodem afwijzen. Deze gemeenten worden gewezen op consequentie van die motie, namelijk: weg bij een energiebedrijf dat radioactief afval produceert door stroom afkomstig van kerncentrales te verkopen. Dat is een logische en consequente stap: als je het niet wilt opslaan, moet je zorgen dat je niet meewerkt aan de productie ervan. Gemeenten zijn grote elektriciteitsgebruikers, onder andere voor verlichting op straat en voor stroomvoorziening in scholen, sporthallen en zwembaden.
Aan de actie om gemeenten te benaderen kunnen zowel individuen als organisaties meedoen. Op 20 januari zullen er actiepakketten zijn, waarin standaard mails/brieven, inhoudelijke uitleg, adressen, persberichten, etc. die het zo eenvoudig mogelijk maken om één (of meerdere) gemeente(n) te 'adopteren'.
Verder op de agenda: korte inleidingen over de nieuwe campagne, over de productie en problemen van kernafval, over goede en slechte energiebedrijven, en ook over andere campagnes die bezig zijn of binnenkort gestart worden.
Ook wordt op 20 januari een nadere toelichting gegeven m.b.t.
* De regering is een traject gestart om te kunnen voldoen aan de richtlijn 2011/70Euratom van de EU over de opslag en eindberging van 'radioactief afval en verbruikte brandstof'. De Europese Commissie verplicht haar lidstaten om vóór 23 augustus 2013 wet- en regelgeving dienovereenkomstig aan te passen. Een 'nationaal programma' voor opslag en eindberging moet in 2015 klaar zijn. Er zal meer informatie afgegeven worden over de Euratom richtlijn en hoe daarmee om te gaan. Een brief aan minister Kamp kan ter plekke worden ondertekend. opstellen die ter plaatse ondertekend.
* De Pallas reactor is de door de nucleaire industrie gedroomde opvolger van de hogeflux-reactor in Petten: Hoe zit het met de procedure, wat zijn de argumenten en heeft de nieuwe reactor wel een 'business'-case?
* 2 jaar Fukushima: Er zijn volop activiteiten in ons omringende landen: internationale demonstratie Tihange op zondag 10 maart, grote demonstratie in Parijs op 9 maart, grote demonstraties dat weekend in Duitsland (w.o. in Gronau). Wat zijn de plannen en ideeën voor Nederland?
* Oktober 2013: kerncentrale Borssele 40 jaar! Op 25 oktober 2013 is het precies 40 jaar geleden dat de kerncentrale door de bouwer (KWU) overgedragen werd aan de eigenaar PZEM (nu EPZ).
De vergadering van het LPTK vindt plaats in Utrecht, van 14:00 tot 16.30 uur.
Wie erbij wil zijn moet zich vooraf aanmelden bij secretariaatLPTK@gmail.com
Relevante websites: www.stopkernenergie.nl, www.laka.org, www.kernenergieinnederland.nl