Tijdens de raadsvergadering van 9 juli j.l. heeft de raad van Zeist de actualisatie van het GVVP unaniem aangenomen. Voorafgaand waren er wel een aantal mede door, of op initiatief van, GroenLinks opgestelde wijzigingsvoorstellen voor nodig om dit resultaat te bereiken.
De wijzigingsvoorstellen gingen met name over de inrichtingsmogelijkheden van een aantal belangrijke wegen in Zeist: de Dreef, de Weteringlaan en de Oude Arnhemseweg.
Na aanneming van het raadsvoorstel werden er ook nog een aantal moties aangenomen, waaronder een door GroenLinks ingediende motie om zo snel mogelijk voor stallingsvoorzieningen te zorgen bij de bushaltes die verplaatst worden en in de nieuwe situatie voor meer mensen op grotere afstand gekomen zijn.

Voor twee belangrijke wegen in Zeist, de Dreef en de Weteringlaan,  werd in de actualisatie van het GVVP voorgesteld om ze een hogere status te geven. Hiermee was GroenLinks het samen met de coalitiegenoten niet eens.

In een gezamenlijk amendement ( wijzigingsvoorstel ) hebben we voorgesteld om er van af te zien: De Weteringlaan moet zijn huidige status behouden. Het GVVP heeft een doorlooptijd van 10 jaar, tot 2023.Vanuit dit perspectief willen we ook naar de wegencategorisering kijken. In principe zou de Weteringlaan ingericht moeten worden als 30-km gebied. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Wél over een paar jaar, als de ondertunneling van het spoor bij Station Driebergen-Zeist gerealiseerd is. De bedoeling is dan, dat al het doorgaand verkeer niét meer door Zeist-West gaat, maar ober de as Utrechtseweg - Driebergseweg - Hoofdstraat. De Weteringlaan moet dan enkel een wijkontsluitingsweg worden en dan moet hij ook passend ingericht worden.

De Dreef is nét weer een ander verhaal. Daarvoor werd voorgesteld om deze te upgraden van een weg van de 2e orde, naar een weg van de 1e orde. Dit vooral, omdat de Dreef dan gebruikt kan woreden in het doorverwijzingssysteem bij stremmingen op de A28 en Amersfoortseweg. GroenLinks e.a. vinden dat een slecht idee: enige tijd geleden is de Amersfoortseweg fors verbreed om als bypass voor de A28 te kunnen dienen. Dan moet je vervolgens niet nóg een bypass creëren, en zéker niet binnen de bebouwde kom. Bijkomend nadeel van de upgrading was, dat het bij een weg van de 1e orde niet mogelijk is om bijvoorbeeld plateaus aan te leggen bij gevaarlijke oversteken.

Door het ( unaniem)  aannemen van de wijzigingsvoorstellen blijft vooralsnog op de Dreef en de Weteringlaan alles zoals het nu is.

De Oude Arnhemseweg, tussen het centrum en de Schaerweijdelaan, is een smalle straat waarover vooral veel fietsverkeer gaat, het is een van de balangrijkste hoofdfiestroutes binnen Zeist. Nu ligt er aan één kant een fietspad, in de tegengestelde richting rijdt in de praktijk de fiets vóór de auto's uit. In het oorspronkelijke voorstel van het college, wilde men deze weg in gaan richten met gescheiden functies voor auto, fiets, voetganger en parkeren. En dat in zo'n smalle weg...

GroenLinks had in het debat al aangegeven dat het ons verstandig leek om op zijn minst te onderzoeken of deze weg niet beter ingericht kan worden als een fietsstraat; een straat die vooral ingericht is voor fioetsers en waar de auto "te gast" is. De Oude Arnhemseweg zou zich daar wel eens heel goed voor kunnen lenen. Daarna is een dergelijke uitvoering ook beter in overeenstemming met wat er in het GVVP staat over inrichting van hoofdfietsroutes. Het wijzingsvoorstel van Groenlinks hierover werd unaniem door de raad aanvaardt.

Het aangepaste GVVP is  daarna ook unaniem door de raad aangenomen. Belangrijke verbeteringn t.o.v. het oude GVVP zijn: er zijn SMART-doelstellingen in opgenomen en een betere financiële paragraaf. Daarnaast wordt er nadrukkelijker gekozen voor fiets en OV.

Vervolgens kwamen er een aantal moties aan de orde, waaronder een van GroenLinks om zo snel mogelijk stallingen te plaatsen bij de bushaltes van de "gestrekte" lijnen in Zeist-West en -Noord. In een aantal buurten is de afstand naar de dichtsbijzijnde bushalte fors toegenomen. Het ligt dus vorr de hand dat men sneller per fiets naar de halte zal gaan. Het heeft de fractie van GroenLinks verbaasd, dat er niet meteen stallingen zijn aangelegd, toen het BRU toch al bezig was met de bushaltes. Dit terwijl er geld voor op de plank ligt... De motie werd unamiem door de raad aanvaard en binnenkort zullen er alsnog stallingen bij deze haltes en ook bij een groot aantal andere.

Alle stukken betreffende het GVVP vindt u hier