Tijdens de debatten op 8 oktober is er onder andere gesproken over het raadsvoorstel over het instellen van de Reserve Integrale Ontwikkeling Zeist (RIOZ). Dit voorstel speelt in op de veranderende financieringsmogelijkheden van de gemeente. Was het in het verleden zo dat voor Zeist belangrijke zaken financieel bekostigd konden worden vanuit grondexploitaties, lijkt dit in de toekomst niet meer haalbaar.
Dan is het verstandig om naar andere mogelijkheden te kijken. De RIOZ is een aanzet daartoe. Onderstaand de bijdrage van GroenLinks in het debat over dit raadsvoorstel.

Debatbijdrage GroenLinks Raadsvoorstellen 13RV0055 en 13RV0058

SFI Open en gesloten systemen en SFI RIOZ

Wat betreft het raadsvoorstel over de open en gesloten systemen kan ik kort zijn. Van ons wordt gevraagd om kennis te nemen van het Strategisch Financieel Instrumentarium open en gesloten systemen en als 2e beslispunt vraagt het raadvoorstel om akkoord te gaan met het aanscherpen van de regels rondom bestemmingsreserves met een gewenningsfunctie. Die kennis hebben we genomen en het lijkt mijn fractie verstandig om de regels aan te scherpen. Wij kunnen dan ook instemmen met het raadsvoorstel.

Wat betreft de RIOZ kunnen wij de overwegingen van het college om de RIOZ in te stellen goed volgen. Wat ons darbij aanspreekt, is de integrale afwegingen die  t.z.t. gemaakt moeten worden.   Dat geeft een goede invulling aan het budgetrecht van de raad. Het onderbrengen van gelden in de RIOZ geeft de raad investeringsruimte die nodig is en door het karakter van de RIOZ is dit meer los van de waan van de dag en incidenteel geld. Zo kan ingespeeld worden op zaken die door de raad voor Zeist belangrijk  gevonden worden en op de middellange termijn lopen .

Wij delen de mening van het college, dat er sprake is van een nieuwe werkelijkheid waarbij het niet realistisch is te rekenen op het verdienen op grexen. Daarnaast zien we ook de noodzaak om te sparen voor toekomstige voorzieningen en ambities.

Bij het debat over het bomenbeheer heb ik aangegeven dat wij vinden dat er uiteindelijk een voorziening voor het vervang van de gemeentelijke bomen gelegd zal moeten worden. Het onderbrengen van middelen voor vervanging van het bomenbestand in de RIOZ zien wij vooralsnog als een voorlopige oplossing.

Een groot bedrag  voor de initiële vulling van de  RIOZ wordt gevormd door de overheveling van de bestaande WMO-reserve, waarbij de overschotten van 2013 daarbuiten blijven als reserve voor de decentralisaties. De argumentatie daarvoor is, dat de WMO-reserve een gewenningsreserve betreft en dat we inmiddels 3 jaar ervaring met de WMO hebben opgedaan. Gezien de omvang van de decentralisatie-operatie, vragen wij ons af, of er met die 1,1-miljoen afdoende reserve zal blijken te zijn. Natuurlijk is elke afweging op dit moment arbitrair, maar wij vragen ons af of het niet verstandig is om wat meer geld  voor deze risicovolle overgang apart te houden. Een vraag die na de ronde tafel niet tot een eenduidige antwoord heeft geleid. We zullen na dit debat, horende de verschillende argumenten, ons definitieve standpunt daarover bepalen.