Het belangrijkste onderwerp op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 9 september was het raadsvoorstel over de beheersing van de ( financiële ) risico's m.b.t. de drie grote decentralisaties die er aan komen per 1 januari a.s. : grote veranderingen op het vlak van de Jeugdzorg, de WMO en de Participatiewet. Kortom, zo'n beetje alles wat met werk, zorg en inkomen te maken heeft. Of zoals iemand op de publieke tribune het gisteren noemde: "Op 1 januari gaan we Nederland opnieuw uitvinden". Bij zo'n grote verandering, waarbij ook nog eens een flinke bezuiniging aan de gemeenten wordt opgelegd, is er sprake van - mogelijk forse - risico's. Het is dus verstandig om deze nu al zo goed mogelijk in kaart te brengen en daar afspraken over te maken.
Het raadsvoorstel dat hier voor werd voorgelegd, was zuiver financieel ingestoken, zonder enige relatie met mogelijke maatschappelijke gevolgen. Daarover heeft GroenLinks zich in het debat ( vóór de vakantie ) kritisch opgesteld. Toch is de fractie akkoord gegaan met het raadsvoorstel, omdat het van belang is om over de omgang met de financiële risico's goede afspraken te maken. Dit laat onverlet dat GroenLinks het college scherp zal houden daar waar het de maatschappelijke risico's betreft.
Onderstaand de stemverklaring van GroenLinks over dit onderwerp:
Stemverklaring GroenLinks bij raadsvoorstel Decentralisaties Risicomanagement
Voor ligt het raadsvoorstel over het financiële risicomanagement met betrekking tot de decentralisaties. In het debat heeft mijn fractie aangegeven dat we het jammer vinden dat dit stuk alleen de financiële risico’s behandelt en dat er geen relaties worden gelegd met de maatschappelijke risico’s.
Gezien de enorme tijdsdruk die van rijkswege opgelegd is, mede door het pas zeer laat loskomen van sommige nieuwe wetgeving, is dat wellicht ook enigszins te billijken. Als gemeente moeten we zo goed mogelijk omgaan met de gegeven situatie die ons wordt opgelegd en onderdeel daarvan is een goed financieel beheer. Aan dit aspect geeft de nota Decentralisatie Risicomanagement invullingen. Het college heeft een aantal wijzigingen aangebracht, waarmee het de raad mogelijk gemaakt wordt om indien nodig bij te sturen. Dank daarvoor.
Maar dat laat onverlet dat de zorgen van GroenLinks met betrekking tot de maatschappelijke risico’s onverminderd groot zijn. Er gaat voor de burgers veel veranderen en in een ongemeen hoog tempo. Deze zorg wordt bijvoorbeeld op het vlak van de Jeugdzorg versterkt , door signalen uit het veld van de Jeugdzorg. Deze sector heeft al gevraagd om een noodwet, omdat driekwart van de instellingen zelfs nu nog niet weet waar het volgend jaar aan toe is. Dat geeft grote onzekerheid voor de cliënten en het personeel van deze instellingen.
Wij beseffen dat daar op lokaal niveau weinig anders aan te doen is, dan de uiterste inspanningen te betrachten om de transities binnen de gemeente Zeist zo goed mogelijk, en met zo min mogelijk risico’s voor de burgers te laten verlopen, zodat de continuïteit van zorg, ondersteuning en arbeidsplaatsen niet in gevaar komt.
In het debat is gesproken over de hoogte van het percentage voor innovatie. Mijn fractie gaat er van uit, dat het voorgestelde percentage louter bedoeld is om meer- en frictiekosten van innovaties te bekostigen. Innovatie is geen doel op zich, maar een middel om met kleinere budgetten, de zorg op het gewenste niveau te houden. Innovatie moet een belangrijk uitgangspunt zijn bij de aanbestedingen, maar het mag niet leiden tot vermindering van kwaliteit en continuïteit van de zorg.
Afsluitend:
GroenLinks wil het college verzoeken - en ik denk dat daar geen motie voor nodig is - om op een zo kort mogelijke termijn met een inventarisatie van de maatschappelijke risico’s met betrekking tot de transities - en hoe de gemeente daarmee omgaat – aan de raad voor te leggen .
Onder deze toezegging kan de fractie van GroenLinks instemmen met het voorliggende financiële raadsvoorstel.