Met de Mythe van het Economisme heeft Jesse Klaver opnieuw bij veel mensen een snaar geraakt. Van de 500 bezoekers die naar zijn boekbespreking in Paradiso waren gekomen, was ongeveer een derde lid van GroenLinks. Hoeveel er op GroenLinks stemmen, werd niet gevraagd maar er was een behoorlijk aantal leden van andere partijen aanwezig. En de gemiddelde leeftijd van het publiek was een stuk lager dan op een GroenLinks ledenbijeenkomst.

Het debat met Jesse werd voor het grootste deel van de avond gevoerd door studenten van Room for Discussion, een debatplatform van de UvA. En alhoewel die studenten dat heel aardig deden, was het wel jammer dat daardoor de ruimte voor vragen vanuit de zaal beperkt was. Terwijl de studenten hem vooral uitdaagden op de standpunten die hij in zijn boek inneemt ("u citeert Asscher verkeerd", "Maakt u zichzelf ook niet schuldig aan economisme?"), gingen de vragen uit de zaal vooral over hoe je zijn ideeën in de praktijk kan toepassen. En door een foutje in de choreografie was dat ook pas het moment dat hij met zijn gezicht naar het grootste deel van de zaal stond.

Opvallend is de open en directe stijl van debatteren van Jesse. Hij gebruikt geen wollig taalgebruik en verzint geen antwoorden als hij het even niet meer weet: "ik ben een politicus, geen econoom. Ik ben daar nu nog niet uit, misschien over twee boeken." Hij trekt daarmee niet alleen een jong nieuw publiek naar GroenLinks, maar bewijst tevens zijn collega's politici een dienst door de politiek weer een beetje aanzien te geven en er trots over te vertellen.

Het hoogtepunt was voor mij de jongedame die als laatste de gelegenheid kreeg om een vraag te stellen. Ze had een scriptie geschreven over alternatieven voor het bruto nationaal product en vroeg aan Jesse of hij haar scriptie wilde overhandigen aan de kamerwerkgroep die studeert op een breed welvaartsbegrip. Natuurlijk wilde hij dat: "staan je gegevens erin, zodat ze je kunnen bellen?". Ze straalde, want haar missie van de avond was geslaagd.

Hieronder een paar markante uitspraken van Jesse in Paradiso:

"Ik hou van politiek, het is een prachtig vak. Je moet van debatten houden en de beste willen zijn. Ook meerderheden zien te vinden voor je voorstellen. Een goed voorbeeld is de belastingontwijking. Hoe zorg je ervoor dat zo'n onderwerp op de agenda komt?"

"Alexander Pechtold is voor mij de opper economist. Hij spreekt vooral over kosten en baten en gelooft nog steeds in meer marktwerking. Mark Rutte ook wel, maar het verschil is dat het hem eigenlijk niet uitmaakt wat er besloten wordt, als hij er maar een meerderheid voor vindt, zodat hij kan doorregeren."

"Economisme betekent niet dat je niet van cijfers mag houden. Mijn pleidooi is niet dat geld vies is. We moeten het laten werken voor ons."

"Het is een misverstand dat ik in het boek het basisinkomen voorstel. Ik denk niet dat het basisinkomen de oplossing is voor alle problemen, maar ik ben wel voor experimenten. Wat kun je daaruit leren?"

Vraag: "Kan GL met VVD samenwerken op het tegengaan van de klimaatverandering?"

"Ja, want we kunnen niet wachten en we hebben voorlopig geen 76 zetels in de kamer."

Vraag: "hoe ga je de andere linkse partijen overtuigen van je standpunten?"

"Ik ga allereerst de kiezers van die partijen overtuigen en pas daarna hun politici. Bedenk dat we zelfs met PvdA en SP nog geen meerderheid hebben. We zullen dus ook een brug moeten slaan naar bijvoorbeeld het CDA."

Vraag: "Je zegt, ik wil Nederland veranderen. Hoe kunnen wij daarbij helpen?"

"Door het gesprek te veranderen, door zelf boekbesprekingen te organiseren en door het filmpje te delen".

 

GroenLinks Zeist is van plan een boekbespreking te organiseren. Meld je bij onze secretaris als je hieraan mee wilt werken.

 

Hans Snel, bestuurslid GroenLinks Zeist