Op vrijdag 4 maart hebben de raden van Zeist en Soest - waaronder de vrijwel voltallige GroenLinksZeist-fractie - een werkbezoek gebracht aan de noodopvang voor vluchtelingen op het Kamp van Zeist. In het zgn. officiershotel zijn al enige tijd vluchtelingen - met name gezinnen - gehuisvest. Vanaf 10 maart worden ook de overige noodvoorzieningen in gebruik genomen. Over niet al te lange tijd zullen er dan in toaal 650 mensen tijdelijk gehuisvest zijn op het Kamp van Zeist. De voorzieningen zijn uitermate sober, het betreft dan ook noodopvang: het spreekwoordelijke "dak boven het hoofd".

In de afgelopen tijd is er met man en macht gewerkt om de noodvoorziening op orde te krijgen. De oude museumhal werd opgeknapt en geschikt gemaakt voor de opvang van zo'n 240 mannelijke vluchtelingen. Deze worden ondergebracht in compartimenten van 8 personen. Luxe is het zeker niet, de ruimte is verdeeld door schotten en de bovenzijde is open, dus de mensen zullen 's nachts geconfronteerd worden met het nodige gesnurk en andere geluiden. Rond de hal zijn voorzieningen als eetzalen, sanitair, ontmoetingsruimten, een medisch centrum en lesruimtes. De filmzaal van het museum zal ook weer als zodanig in gebruik worden genomen. Hetzelfde geldt voor het museumcafé, dat door de mensen zelf gerund zal gaan worden.

Naast de hal zijn een groot aantal portacabins opgetrokken, waarin zich drie-persoonskamers bevinden, met sanitairblokken in de gangen. In deze ruimten kunnen ook gezinnen gehuisvest worden. Alles is nu nog kaal en leeg, maar dat zal snel veranderen. De mensen zullen zelf kleur moeten geven aan hun omgeving. Dat geldt ook voor het terrein.  

Het is bewonderingswaardig hoeveel werk er in korte tijd verzet is door het COA. Het begeleidingsteam van het COA is inmiddels ook op sterkte en klaar om komende week de toestroom van nieuwe bewoners op te vangen. De locatieleider van het COA vertelde dat de verwachte doorlooptijd van de asielaanvraagprocedure vermoedelijk langer dan een jaar zal zijn. Dat betekent dat een flink deel van de bewoners ook al die tijd in deze noodopvang gehuisvest zullen zijn. Als je dan die ruimten in de museumhal ziet, dan frons je wel je wenkbrauwen als je zoiets hoort...

Inmiddels hebben zich - veelal via het platvorm Welkom in Zeist/Soesterberg - een paar honderd vrijwilligers gemeld, die op wat voor manier dan ook de mensen in de noodopvang willen helpen. Dat is hartverwarmend, maar ook hard nodig. Want er zijn veel vrijwilligers nodig om de mensen hun weg te leren vinden in onze maatschappij, de taal te leren en ondersteuning te krijgen bij het vullen van de tijd.

Voor informatie en aanmelding vrijwilligerswerk bij de noodopvang in Soesterberg: http://www.welkominzeist.nu/