Zeist krijgt een nieuwe bomenverordening. Zo’n verordening regelt onder andere de procedure en de regels bij het kappen van bomen. Uiteraard volgt de GroenLinks-fractie dit onderwerp daarom nauwgezet.
Op 17 mei 2016 werd er in raadscommisie Ruimte gedebatteerd over de nieuwe verordening. De GroenLinks-fractie is uiterst kritisch over het voorstel en liet dat ook duidelijk blijken. De fractie steunt wel het basisidee om te komen tot een onderscheid tussen ‘witte’ en ‘groene’ gebieden. In witte gebieden is dan een kapvergunning voor een boom in een eigen achtertuin niet meer nodig. Ook voor het kappen van dode bomen is geen kapvergunning meer nodig. Dit zorgt voor een vermindering van ambtelijke procedures en minder regeldruk. Het basisidee is dus niet verkeerd, maar de uitwerking vindt de fractie veel te rigide.
Allereerst was er discussie over de vaagheid van de tekst van de verordening. Er staat maar liefst 21 keer ‘kunnen’ in de verordening. “Het College kan een kapvergunning verlenen”, “Het College kan een herplantplicht opleggen”. GroenLinks-woordvoerder Ronald Camstra betoogde samen met de PvdA dat dit veel te vaag is, waardoor de burger geen duidelijkheid heeft over de criteria en de toetsing van de aanvraag, en waardoor er willekeur kan ontstaan.
De wethouder beriep zich op de behoefte aan flexibiliteit, maar volgens GroenLinks kan er ook een ‘hardheidsclausule’ worden opgenomen die zorgt dat het in heel bijzondere gevallen mogelijk is een uitzondering te maken. Uiteindelijk kregen we zeven van de negen fracties mee op dit punt, waardoor de wethouder het voorstel moest terugtrekken. Hij zal de ‘kan-bepalingen’ uit de tekst halen en vervangen door een hardheidsclausule. De fractie ziet dit als een belangrijk resultaat.
De verordening komt nu niet op 31 mei in stemming, maar pas in juli. Dan zal de fractie van GroenLinks nog enkele andere wijzigingen gaan voorstellen, via een amendement of motie. Zo vinden we dat de kaart die de groene en witte gebieden bepaalt door de gemeenteraad moet worden vastgesteld en niet door het College. Ook hiervoor lijkt steun van een meerderheid van de Raad te bestaan. Daarnaast zal de fractie pleiten voor een speciale lijst van beschermde bomen in de witte gebieden, want ook daar staan soms echt heel waardevolle en beschermenswaardige bomen in achtertuinen.
Tenslotte wil de fractie dat er minder rigide wordt omgegaan met kap in het geval van infrastructurele werken. Eén van de insprekers had hier een mooie term voor: “natuurinclusief ontwerpen”. Bomen kappen is makkelijk, maar daag de plannenmakers maar uit om bij hun ontwerp rekening te houden met aanwezige waardevolle bomen.