Vandaag ga ik boodschappen doen. Slim als ik ben neem ik mijn eigen tas mee. Dan hoef ik straks bij de kassa tenminste geen plastic tasje te kopen. Ja….ik denk vooruit. Ik neem me voor echt bewust te gaan inkopen.

Eenmaal in de supermarkt, ga ik groenten en fruit kopen. Vandaag wil ik appels meenemen. Hmm…..verpakt in een kartonnetje met - jawel! - een plastic verpakking er omheen. Dan maar enkele losse appels kopen, afwegen scannen, plakkertje erop en in de tas. Los zijn ze wel iets duurder, gek genoeg. Oké, nu wat paprika’s voor bij de Hongaarse paprikakip. De puntpaprika’s zijn verpakt in plastic, net als de trio paprika’s van verschillende kleuren. Dan maar enkele losse, al zijn de puntpaprika’s wel wat zoeter. Wat heb ik nog meer nodig? Boter om de kip in aan te braden. Als ik naar de vitrine loop, besef ik me dat ik eigenlijk altijd vloeibare boter koop. Dat is beter voor je, zeggen ze. Maar…..die zit in een plastic flesje! Dan maar een pakje boter kopen. Daar zit tenminste alleen een papiertje omheen.

Wat me opvalt is dat ik - en ik zal echt niet de enige zijn - heel onbewust boodschappen doe. Je hebt zo je eigen producten en merken en je staat er eigenlijk niet bij stil hoe de producten zijn verpakt. Natuurlijk speelt hygiëne een belangrijke rol. In een supermarkt pakt iedereen van alles vast, bekijkt het en legt het vaak weer terug. Dan ben je wel blij als er een plastic verpakking omheen zit. Goed voor het milieu is anders. En ik stel me zo voor dat er ook een heleboel energie voor nodig is om plastic te maken. Maar dat weet ik niet zeker. En als we ook daarop zouden kunnen bezuinigen, dan slaan we twee vliegen in een klap.

Kortom, plasticloos boodschappen doen valt niet mee. Maar het kan! Al zul je dan niet meer alles in die ene winkel kunnen kopen. Soms moet je gewoon even naar de groenteboer, of naar de verpakkingsloze winkel in Utrecht, waar je boodschappen kunt doen die je kunt meenemen in de flessen, potten en dozen die je zelf van huis hebt meegenomen. Ik ga er toch maar eens kijken.

Tot morgen!