Tijdens de raadsvergadering op 6 juli is er een motie ingediend door GroenLinks die beoogt de tekst van Artikel 1 van de grondwet duidelijk zichtbaar te maken in of rond het gemeentehuis en eventueel ook op andere publieke plaatsen. De motie was voorbereid door ons nieuwe raadslid Ans Pereboom. Haar toelichting op de motie was tevens haar maidenspeech in de raad van Zeist. Ans deed dit met verve en werd nadat de motie met unanieme stemmen was aangenomen, door de voltallige raad gefeliciteerd en gecomplimenteerd. Onderstaand de tekst van haar maidenspeech
Dank u voorzitter, Geachte aanwezigen, raadsleden, burgemeester en wethouders, Ik ben een kind van de jaren 60. Toen ik klein was werd John F Kennedy vermoord en Dr. Martin Luther King. Van hem zijn de legendarische woorden: “I have a dream”, tijdens zijn mars naar Washington in 1963. 5 jaar later werd King vermoord in Memphis. In de zomer van 2013 stond ik op de plek waar hij is vermoord en ik kan u zeggen dat maakt indruk!
Maar waarom een motie over artikel 1 van de grondwet? Waarom de vraag om de woorden van het artikel zichtbaar te maken? Het artikel bestaat uit 2 delen: gelijke behandeling in gelijke gevallen, je zou kunnen zeggen gelijke monniken gelijke kappen; en we discrimineren niet, niet op basis van aangeboren eigenschappen en niet op een zelf gekozen identiteit; zoals wat je wel of niet gelooft of welke politieke overtuiging je hebt. Maar vanzelfsprekend is dit niet. We worden elke keer weer opgeschrikt door terroristische aanslagen. Aanslagen waardoor de angst in onze samenleving voor “de ander” toeneemt. Tegelijkertijd zien we die “ander” hierheen komen. Gewone mensen, die in eigen land de oorlog ontvluchten. Ze willen vooruit (net als wij), ze hebben hoop op een normaal leven, heel begrijpelijk, heel menselijk.
Daarom is het goed dat we mensen met elkaar in contact brengen. Hen met elkaar kennis laten maken en hen laten ervaren dat de “ander”, hoe anders ook, op de 1e plaats een mens is. Dit gemeentehuis is het huis van ons allemaal. We kunnen de tekst • met een bord, • op de gevel met een projectie, • of als kunstwerk in de hal van het gemeentehuis laten zien en zo dit grondrecht onder de aandacht brengen. We kunnen stimuleren dat mensen nadenken wat ons grondrecht betekent.
Dit kunnen we ook doen door lezingen te houden, bijeenkomsten te beleggen en hieraan aandacht in het onderwijs te geven. Als we onze kinderen bijbrengen dat we iedereen gelijk behandelen en dat je mag zijn wie en wat je wilt, dan zullen ze dat, op volwassen leeftijd, hopelijk ook weer op hun kinderen overdragen. Ik wil de voorzitter van de raad dit boekje aanbieden. Het is een boekje over politiek en het gaat ook over onze rechten. Het is een symbolisch cadeau. Hiermee vraag ik de voorzitter van de raad met jongeren het gesprek aan te gaan over politiek.
Zaterdag overleed Elie Wiesel; Obama omschreef hem als een levend gedenkteken. Hij sprak zich uit tegen haat, vooroordelen en onderdrukking.
“I have a dream!”: Ik hoop dat one day wij tegen elkaar zullen zeggen: ondanks alle verdriet en geweld om ons heen, zijn we in staat over onze verschillen heen te stappen, hebben we ons niet medeplichtig gemaakt aan haat en vooroordelen, maar strijden we samen tegen onderdrukking en intolerantie.
Ik dank u voor uw aandacht