Deze week stond er in een bericht op de site van de Nieuwsbode dat door het onzorgvuldig plegen van onderhoud aan de bermen van de Blikkenburgerlaan er mogelijk een voor Nederland unieke paddenstoelenpopulatie teloor is gegaan. De gemeente was op de hoogte van het feit dat dit een ecologisch belangrijke berm was. In een rapport van het gerenommeerde bureau Waardenburg wordt gesteld dat deze bermen tot de belangrijkste bermen voor paddenstoelen in Nederland behoren. Willens en wetens is er toch op een zeer onzorvuldige manier onderhoud gepleegd. Aanleiding voor de fractie van GroenLinks tot het stellen van een aantal schriftelijke vragen.
Wellicht is het voor de paddenstoelen aan de Blikkenburgerlaan te laat, maar er moet ook voorkomen worden dat iets dergelijks elders ook nog eens kan plaatsvinden.
Onderstaand de door GroenLinks gestelde vragen en in de bijlage het artikel dat hiertoe de aanleiding was.
Op de site van KNNV Zeist Heuvelrug Kromme Rijn staat een impressie over de bermen https://www.knnv.nl/heuvelrug/blikkenburgerlaan
Vragen GroenLinks
Op de site van de Nieuwsbode staat een artikel, gedateerd op 21 -11-2016 over de gevolgen van het slootonderhoud langs de Blikkenburgerlaan voor de daar aanwezige - unieke – soortenrijkdom aan paddenstoelen. De geciteerde Zeistenaar Bert Tolsma zegt in het artikel dat hij in januari n.a.v. een berm vol slootafval contact heeft gehad met de gemeente en dat toen bleek dat de diensten Groen en Waterbeheer een eigen programma hebben en de werkzaamheden niet op elkaar afstemmen. Hem zou toen verzekerd zijn dat dit beter kan en moet. Op 17 november constateerde de heer Tolsma, dat de bermen langs de Blikkenburgerlaan wederom op eenzelfde wijze waren volgestort met mogelijk desastreuze gevolgen voor de paddenstoelen.
De fractie van GroenLinks heeft naar aanleiding hiervan de volgende vragen:
1. In het artikel wordt gesteld dat de gemeente op de hoogte was van de belangrijke natuurwaarden van deze bermen. Hoe kan het dan dat er zo onzorgvuldig mee om gegaan is ?
2. In januari heeft Dhr.Tolsma contact gehad met de gemeente en toen is hem beterschap beloofd blijkens het artikel. Waarom is er nu toch weer op dezelfde wijze gehandeld ?
3. Kan het college aangeven hoe desastreus de gevolgen zijn voor de paddenstoelenpopulatie ?
4. Waarom stemmen de diensten Groen en Waterbeheer hun werkzaamheden (nog steeds) niet af ? NB: IBOR = INTEGRAAL Beheer Openbare Ruimte
5. In Zeist kennen we ecologisch bermbeheer; beperkt zich dat in de praktijk alleen tot het maairegime, of is de gemeente zich ook bewust van andere natuurwaarden en de consequenties daarvan voor planning en uitvoering van onderhoudswerkzaamheden ?
6. Indien dergelijke werkzaamheden worden uitgevoerd door derden, in hoeverre wordt dan de bij de gemeente aanwezige ecologische kennis overgebracht en aangegeven welke wijze van onderhoud op een bepaalde locatie nodig is om geen onnodige schade aan te richten ?
7. Een deel van het onderhoud aan waterlopen in de gemeente valt onder verantwoording van het Waterschap HDSR . Wordt ook daarmee kennis gedeeld en afgestemd ?
8. Wat gaat het college doen om herhaling - hier én op andere locaties - te voorkomen ?
In de bijlage het artikel in PDF.