Op de raadsagenda van 7 oktober stond het raadvoorstel 08RAAD0285 over de verdere uitwerking Interactieve Planvorming Burgerschap.

Er wordt onder andere voorgesteld om "stadsregels" op te stellen.

Maar volgens GroenLinks kan uit het Interactieve Proces tot nu toe absoluut NIET de conclusie getrokken worden dat de Zeister burger op stadsregels zit te wachten. In tegendeel... Daarom heeft de fractie een wijzigingsvoorstel ingediend, dat het helaas niet gehaald heeft. Blijkbaar vindt de meerderheid van de raad standpunten van een minderheid in de samenleving zo belangrijk dat het ontwikkelen van stadsregels hoe dan ook doorgezet moet worden.

In het betreffende raadsvoorstel wordt gesteld dat de inwoners van Zeist van mening zijn dat twee elementen m.b.t. burgerschap verder moeten worden ontwikkeld:

1 opstellen van regels hoe met elkaar om te gaan in Zeist. Hierbij moet tevens aandacht zijn voor de handhaving van de regels en ook hoe deze onder de aandacht van de Zeister bevolking bkunnen worden gebracht

2 stimuleren onderlinge (kleinschalige) contacten bij inwoners van Zeist om de samenhang onder de bevolking te stimuleren.

In het raadsvoorstel staat voorts, dat de richting van het proces bepaald wordt door de burgers van Zeist ( interactieve planvorming). Hiertoe is er een uitvoerige burgerpanel-enquête (ruim 600 deelnemers)gehouden, gesprekken met 18 instellingen uit Zeist en is er een informatieavond gehouden voor individuele burgers.

Maar... in de burgelpannel-enquête (waarbij meerdere antwoorden mogelijk waren) geeft 65% aan dat we burgerschap in Zeist het beste kunnen vormgeven via wijken, buurten en kernen. 60% zegt dat dit het best kan door stimuleren van participatie en 55% zegt dat het best kan door antihufterbeleid. Slechts een minderheid van 21 % van de deelnemers zegt dat we burgerschap in Zeist het best kunnen vormgeven door stadsregels. Eén van de meest genoemde toevoegingen van deelnemers is: "zoek het niet te veel in regels".

Van de geïnterviewde instellingen spreekt slechts een minderheid van 1/3 uit voor het defineren en handhaven van stadsregels.

In het verslag van de gespreksavond van 19 mei j.l. met individuele burgers is niets terug te vinden over stadsregels als uitkomst. De conclusie van deze avond was: er moet ingezet worden op binding; daar waar het verkeerd gaat moet worden gecorrigeerd en de negatieve spiraal moet worden omgedraaid. Vervolgens worden er 13 oplossingsrichtingen aangegeven; maar het invoeren van stadsregels (of iets wat daar op lijkt) staat daar NIET bij.

En toch trekt men de conclusie dat er stadsregels moet komen in Zeist en dat dit de wens van de Zeister bevolking is.

GroenLinks vindt dit onbegrijpelijk. De fractie heeft daarom ook een wijzigingsvoorstel ingediend, dat er op neer komt om niet verder te gaan met het ontwikkelen van stadsregels. Maar dit amendement haalde het niet. Vervolgens heeft GroenLinks TEGEN dit raadsvoorstel gestemd.

Het opstellen van stadsregels zal volgens GroenLinks weinig zoden aan de dijk zetten en GroenLinks houdt niet van dit soort vormen van bevoogding. De conclusie dat de Zeister burger om stadsregels vraagt, wordt absoluut niet onderbouwd (zoals u hierboven zelf kunt lezen). Het lijkt er zelfs op dat er naar stadsregels is "toegeschreven". Daarnaast doet het aanvaarden van het raadsvoorstel géén recht aan het interactieve proces. Sterker nog, het gaat er volstrekt aan voorbij. En de voorstemmers maar zeggen dat ze niet tegen het raadvoorstel kunnen zijn, omdat ze het interactieve proces niet willen doorkruisen...

Frank Dirkse