Voor vluchtelingen zijn twee zaken geregeld. Ten eerste ligt er een collegevoorstel (initiatief Laura Hoogstraten) om de gespaarde vergoeding van de opvang van Oekraïners in te zetten voor het versterken van verschillende voorzieningen die van belang zijn zowel voor de eigen bewoners als voor de statushouders en vluchtelingen. Denk daarbij aan taal, opleiding, gezondheid, sport, kinderopvang, geleiding naar werk, etc. Daarvoor wordt voor de komende vier jaar 4,7 miljoen euro ingezet van de beschikbare 8 miljoen. De raad wil graag meepraten over dit programma maar er is wel besloten dat de uitvoering voor het eerste jaar direct mag beginnen. Ten tweede gaf de raad aan het college de opdracht om in samenwerking met de andere gemeentes in de regio te komen tot een voorstel voor de financiële ondersteuning van de gemeente Utrecht die de bed-bad-brood regeling voor uitgeprocedeerde vluchtelingen voortzet zonder geldelijke steun van het rijk.
De bezuinigingen op kunst en cultuur en op het kunstenhuis werden uitgebreid besproken, al snel bleek een meerderheid van de raad deze bezuinigingen voor 2025 te willen schrappen dus daar komt een amendement voor.
We gaan een amendement indienen om een (kleine) bezuiniging op sociale maatregelen te schrappen, daar wordt nog een meerderheid voor gezocht.
De financiële dekking van al deze voorstellen komt uit de risico-reserve van de gemeente, een spaarpot die eigenlijk veel te vol zit; dit kon goedkeuring krijgen van de wethouder financiën.
Gewoontegetrouw hebben we aangedrongen op het vrijmaken van budget en het opbouwen van een reserve voor maatregelen t.b.v. biodiversiteit, natuur, milieu en klimaat. De gemeente heeft inmiddels ook een stadsecoloog in dienst en in het eerste kwartaal van 2025 komt (eindelijk…) het uitvoeringsplan biodiversiteit met een eigen budget. De wethouder gaat zich ook inzetten voor provinciale, landelijke en EU subsidies voor deze onderwerpen.
Tot slot hebben we ook gepleit voor het inspelen op de huidige en toekomstige woonwensen bij het bouwen bij station Driebergen-Zeist en het PGGM terrein en daarbij aangedrongen dat de gemeente zoveel mogelijk de regie naar zich toe trekt zodat raad en inwoners invloed kunnen uitoefenen op wat er gaat komen; veel, betaalbare en vaak wat kleinere woningen, natuur-inclusief en klimaatbestendig bouwen in de hoogte waarbij we natuur en corridors zoveel mogelijk sparen.