Silke: “Er is een beleidsstuk opgesteld en er komt nog een uitvoeringsplan. Het beleid bestaat uit 4 speerpunten:

  • Speerpunt 1: Meer inwoners ervaren structurele financiële bestaanszekerheid, o.a. door de inzet van ervaringsdeskundigheid te verkennen en het netwerk van maatschappelijke partners te versterken. 
  • Speerpunt 2: Meer inwoners ervaren dat het hebben van een laag inkomen geen belemmering is om mee te kunnen doen. Er wordt gekeken naar het bereik van de doelgroep en de effectiviteit van de voorzieningen. Ondersteuning moet eenvoudig te begrijpen, te vinden en aan te vragen zijn. Niet de wijze waarop we de ondersteuning georganiseerd hebben, maar de behoefte van de inwoner staat hierbij centraal.
  • Speerpunt 3: We voorkomen dat inwoners in financiële problemen komen, o.a. met de RSD en door het vergroten van kennis van bijvoorbeeld jongeren. Ook wordt er vanuit de Taalaanpak met Volwasseneneducatie ingezet op het vergroten van de basisvaardigheden van inwoners.
  • Speerpunt 4: Verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Vanuit verschillende domeinen te investeren in inwoners door hulpbronnen te versterken en barrières weg te nemen op het gebied van gezondheid

Deze speerpunten verwoorden precies wat GroenLinks belangrijk vindt.

Iedereen moet mee kunnen doen en de mensen om wie het gaat, staan centraal. Er is regionaal onderzoek gedaan naar 800 mensen die zelf te maken hebben met onder druk staande bestaanszekerheid. Belangrijk dat hun input is meegenomen. Want zij representeren de mensen voor wie we dit beleid opstellen.

In het beleidsstuk wordt ook gesproken over de U-pas. 

In het coalitieakkoord stond dat de mogelijkheden van de U-pas worden verkend. Op basis van deze verkenning is geconcludeerd dat de U-pas niet het geschikte instrument is. De reden hiervoor is dat het aanbod van de U-pas afhankelijk is van specifieke aanbieders. Voor de Geld Terug Regeling, die de gemeente nu gebruikt, is dat niet het geval. Dat geeft meer vrijheid aan inwoners waar ze het geld aan uitgeven. 

Wel is de ambitie om aan te sluiten bij het volwassen sport- en cultuurfonds, zodat nog meer inwoners ondersteund kunnen worden. De gemeente en GroenLinks blijven volop inzetten op het zo simpel, laagdrempelig en toegankelijk mogelijk maken van financiële ondersteuning. Zo is er bijvoorbeeld vanaf oktober een digitaal minimaloket, waar je makkelijk kunt zien op welke regelingen je recht hebt. Want zeker als je er recht op hebt, moet je de ondersteuning ook krijgen. Ook als je net niet voldoet aan de voorwaarden, maar wel hulp nodig hebt, moet daar ruimte voor zijn. Gelukkig staat dat ook centraal in het beleidsstuk. Belangrijk en heel goed dus dat er wordt ingezet op automatische toekenning van de regelingen”

GroenLinks heeft ook een motie mede-ingediend, die is opgesteld door D66. De motie roept op tot meer ruimte zoeken in dat het makkelijker wordt om (met toestemming uiteraard) gegevens te delen, zodat mensen niet meer allerlei verschillende formulieren in hoeven te vullen. Dit sluit goed aan bij het speerpunt om het aanvragen van hulp zo laagdrempelig mogelijk maken. Daarom wordt dit punt meegenomen bij het uitvoeringsplan, gaf wethouder Laura Hoogstraten aan.

GroenLinks is erg blij met het stuk. We zijn blij met de inzet van de wethouder voor kwetsbare inwoners en hopen dat we hiermee de mensen die de ondersteuning nodig hebben, goed kunnen helpen!

Links:

Raadsvoorstel:  24RV043+rv+Beleidskader+Financiële+bestaanszekerheid (raadsinformatie.nl)

Beleidskader zelf:  Beleidskader Financiële bestaanszekerheid 2024 - 2027 (raadsinformatie.nl)