Sortie 16 maakt onderdeel uit van het programma Hart van de Heuvelrug, waarvoor in 2015 een samenwerkingsovereenkomst tussen Provincie Utrecht, de gemeente Soest en gemeente Zeist is ondertekend. Zij hebben een gebiedsvisie opgesteld waarin de ambitie en uitgangspunten voor ontwikkeling van het gebied staan beschreven.  Het plan is dat op dit terrein 150 tot 200 woningen gebouwd gaan worden. Met de huidige crisis op de woningmarkt, is dit hard nodig! In het gebied wordt natuur inclusief gebouwd: de woningen worden ingepast in het bosrijke gebied, met respect voor de aanwezige natuurwaarden. De gebiedsvisie dient als basis voor het nog op te stellen bestemmingsplan voor het gebied. Waarna de ontwikkeling van het gebied kan worden gestart.

 

Het bestaande landschap vormt de basis voor het plan. Het gebied is droog en schraal en heeft een heel eigen flora en fauna. Maar er is ook veel bos en een open middengebied. Deze natuurlijke indeling bepaalt voor een groot deel waar wat ontwikkeld wordt in Sortie 16. De wijk komt tussen woonwagenkamp Beukbergen en bedrijventerrein Soesterberg Noord te liggen. Dit vraagt om zorgvuldige planning en nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van beide gebieden.

 

Woningbouw

Sortie 16 is een van de woningbouwlocaties binnen het programma Hart van de Heuvelrug. De komende jaren zullen er 150 tot 200 woningen worden gerealiseerd in diverse woningmarktsegmenten, maar de focus zou moeten komen te liggen op middeldure woningen. GroenLinks ondersteunt het idee om vooral middeldure woningen te bouwen, maar ook sociale huurwoningen, omdat aan beide categorieën momenteel een groot tekort is.

Momenteel wordt er echter ook gekeken naar aanpassingen van de woonvisie van Zeist. In de huidige woonvisie staat nog dat 60 tot 80 procent van de gebouwde woningen, sociale woningen of middeldure woningen moeten zijn. In het voorstel over Sortie 16 zijn de prijsklassen hiervoor echter aangepast, zodat bepaalde woningen die nu nog in de categorie ‘duur’ vallen, toch binnen de categorie middelduur zouden vallen. Dit heeft als resultaat dat er meer woningen worden gebouwd die nu als ‘duur’ worden geclassificeerd. Het Sortie 16 plan loopt vooruit op deze nieuwe woonvisie, al moet dit plan nog worden vastgesteld in januari 2021. Sortie 16 zou voldoen aan de potentieel nieuwe woonvisie, maar niet aan de oude woonvisie. GroenLinks is hier dan ook kritisch over: hoewel de prijzen op de huizenmarkt zijn gestegen, evenals de bouwkosten, zijn de inkomens niet (evenredig) gestegen, waardoor het voor éénverdieners of modale inkomens alsnog financieel een uitdaging blijft om een betaalbare woning te vinden.

 

Duurzaamheid

GroenLinks is enthousiast over dat de bouw zo duurzaam mogelijk plaats zou vinden. In het plan is oog voor ecologie, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Het ruimtelijk raamwerk sluit aan bij de cultuurhistorie en houdt rekening met de ecologie. Midden in het gebied ligt het ‘natuurlijk hart’: een open ruimte met een hoge ecologische waarde. Deze ruimte wordt gehandhaafd en daaromheen worden de ‘boskamers’ gerealiseerd: woonvelden die worden omringd door een bosstrook van 10-15 meter.

De ambitie is dat in de woningen – overeenkomend met het beleid van de gemeente - het netto energiegebruik tot nul wordt gerealiseerd. Op het moment dat het bestemmingsplan wordt opgesteld, moet dit concreet zijn uitgewerkt.

Wel moet er op het gebied van duurzaamheid nog het een en ander worden gerealiseerd. Het gaat om een cultuurhistorisch en ecologisch waardevol gebied, waar zeer zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Ook de noodzakelijke ontheffingen van de wet natuurbeheer zijn nog niet toegekend.

 

Conclusie

GroenLinks is enthousiast over de hoeveelheid aandacht voor duurzaamheid en ecologie in het plan. Ook is GroenLinks blij met de extra sociale woningen en de focus op middeldure woningen. Toch is GroenLinks ook kritisch over de potentieel nieuwe definities van middeldure en dure woningen. Meer informatie staat ook op de websites van Hart van de Heuvelrug en de provincie Utrecht. Het proces start na vaststelling van de gebiedsvisie. Eind 2021 zou het bestemmingsplan vastgesteld moeten worden. Daarna wordt de grond verkocht en wordt het planvormingsproces verder vervolgd in samenwerking met de gemeente Zeist.