Vandaag staan we even stil bij de mijlpaal dat onze burgemeester Koos Janssen inmiddels 30 jaar en 8 dagen het burgemeestersambt bekleed. Dat begon in 1993 in Bunnik gevolgd door een overstap naar Soest in 2000 en in 2006 landde Koos Janssen in Zeist.

Het burgemeestersambt vergt veel van een mens. In de wekelijkse column in de nieuwsbode kunnen we duidelijk volgen wat onze burgemeester allemaal doet voor onze samenleving en dat dwingt groot respect af. Hij doet dat ook graag mét de samenleving en het is mede aan zijn passie voor die samenwerking te danken dat Zeist landelijk op de kaart staat als een gemeente die bijzondere experimenten aandurft zoals een Inwoners Advies Commissie.

Het burgemeestersambt beperkt zich niet tot kantooruren. Volgens mij staat een burgemeester op de achtergrond altijd “aan” en Koos doet dat al 30 jaar met aanhoudende inzet. We weten allemaal hoezeer hij betrokken is bij inwoners die lijden als gevolg van zeer ernstige incidenten en dan toont hij zich een waar burgervader.

Onze burgemeester is er voor iedereen, benaderbaar en warm menselijk. Hij doet gewoon zijn boodschappen in het dorp, gebruikt bij voorkeur de fiets voor zijn talloze bezoekjes en in de zomer klimt hij zelf op een trapje om zijn haag te snoeien. Hij is een gewoon mens gebleven.

Maar wel een professional. Als voorzitter van de raad zet hij zich in voor een ontspannen sfeer maar wel met respect voor de regels en het fatsoen en hij kan stevig ingrijpen als dat nodig is. En hij daagt ons ook uit om gezamenlijk de verantwoordelijkheid te dragen en elkaar aan te spreken als we soms de inhoud uit het oog verliezen en te veel op mens spelen.

Zoals een goed burgemeester betaamt staat hij echt boven de partijen. Het verbaast me nog steeds dat in de media bij een burgemeester of wethouder vaak een politieke partij vermeld wordt en ik vind het een zeer goed teken dat ik veel inwoners spreek die eigenlijk niet weten bij welke partij onze burgemeester zit.

Kortom: Koos is een grote. Alhoewel? Twee weken geleden was Koos bij de nieuwjaarsreceptie van de brandweer en daar moest hij even iets kwijt. Er wordt bij die recepties een grote groepsfoto gemaakt van alle teams in hun brandweeroutfit en midden daar tussenin staat Koos. Bij de vorige versie wordt hij geflankeerd door de twee grootste brandweermannen uit ons dorp die bovendien op het moment dat de foto werd genomen op hun tenen gingen staan. Dat vond Koos wel een beetje jammer. Dit soort humor is ook tekenend voor onze burgemeester.

En alle gekheid op een stokje: menselijke grootte meet je niet in centimeters maar in de inzet van hart en ziel. Dat hebben we gezien bij de Inwoners Advies Commissie. En als je het voor elkaar krijgt dat Zijne Majesteit de koning tot twee maal toe op bezoek komt in Beukbergen om daar oprecht geïnteresseerd te spreken met de bewoners dan is er maar één conclusie: dan ben je een hele grote.

Burgemeester: namens alle partijen van de raad feliciteer ik u met deze mijlpaal en we zijn u zeer dankbaar dat u het grootste deel daarvan voor en met onze prachtige gemeente hebt gewerkt.

En om deze gebeurtenis extra luister bij te zetten is er een muzikale verrassing straks in de nazit van deze vergadering, georganiseerd door onze onvolprezen vicevoorzitter Dick van Ginkel. Ik roep dus alle hier aanwezigen op om daarbij aanwezig te zijn en mee te doen.