We kwamen er achter dat een vergunning wordt verleend door de provincie en waarbij de gemeente Zeist alleen maar "nee" kan zeggen als de veiligheid in het geding is. Dat is vastgelegd in de zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening.

Samen met lokale partij Seyst.nu hebben we bij motie het college opgeroepen om de APV zodanig aan te passen dat de gemeente Zeist - in navolging van vele andere gemeenten - ook nee kan zeggen bij schade aan natuur, milieu en bij het veroorzaken van overlast of als er een duurzamer alternatief is voor vuurwerk.

Waarom niet gewoon een verbod eisen? Dat krijgt moeilijker een meerderheid. Nu kostte het wat tijd in debat maar uiteindelijk stemden 19 van de 30 aanwezige raadsleden voor de motie.

Uiteraard blijven we ook lobby voeren bij onze landelijke tak om ook via de Tweede Kamer te komen tot een algeheel vuurwerkverbod. Hoe meer gemeentes drempels opwerpen, hoe duidelijker het draagvlak wordt om een eind te maken aan de “traditie” die ergens in de jaren 60 is ontstaan…