De woningnood is hoog en er zal komende jaren fors meer gebouwd moeten worden. Maar in welk segment er het meeste gebouwd moet worden en wat het aandeel sociale huur hierin wordt (of blijft), is tijdens het debat en de raadsvergadering aan de orde geweest. op het realiseren van betaalbare woningen, vooral in het middensegment (d.i. huur en koop voor groepen die niet in aanmerking komen voor sociale huur, maar die ook niet kunnen kopen).

Als GroenLinks hebben we vóór het raadsvoorstel (van onze wethouder Laura Hoogstraten) gestemd. Wij vinden het goed voorstel waarin juist voor die groepen waar de woningnood het hoogst is, iets wordt gedaan. Het aandeel sociale huur zal op 30% uitkomen en het aandeel middenhuur en koop op circa 40% (van de 100% van het totale woningbestand van de gemeente Zeist). Deze percentages sluiten goed aan op komende ontwikkelingen vanuit het Rijk en de afspraken die zijn gemaakt met de regio.

Ondanks deze goede ontwikkelingen hebben we als fractie nog één kanttekening gemaakt. We maken ons namelijk zorgen om het aandeel sociale huur in bezit van de woningcorporaties. Dit aandeel is de afgelopen 10 jaar gedaald van 33% naar 29%. Deze dalende trend is al circa 20 jaar gaande, niet alleen landelijk maar ook in Zeist: het aandeel sociale huur daalt (langzaam maar gestaag) en het aandeel private of zogenaamde ‘vrije’ sector stijgt.

Gezien de stijgende wachtlijsten en de stijgende lijst van actief zoekenden hebben wij daarom het college gevraagd om er extra op toe te zien dat het aandeel sociale huur minimaal op de 30% uitkomt en daar ook op blijft.

Voor zowel het gereguleerde segment (d.i. sociale huur) als het middensegment is er de komende jaren (veel) werk aan de winkel. De woningdifferentiatietabel helpt ons door ervoor te zorgen dat we de juiste woningen bouwen voor de grootste groep woningzoekenden.

Het raadsvoorstel is aangenomen, met alleen een tegenstem van de VVD.

Link naar opname van de raadsvergadering https://zeist.raadsinformatie.nl/vergadering/1202177                                      (voor dit onderwerp kan er doorgeklikt worden naar punt 11 op de agenda)