Er is in Zeist lang discussie geweest of deze post nog open moest blijven, omdat er een grote, centrale kazerne gebouwd is op de Dijnselburgerlaan. Maar de brandweerpost en de vrijwilligers hebben hun rol bewezen, dat blijkt wel omdat er 125 keer per jaar uitgerukt moet worden. Eerder kwamen er veel meldingen vanuit de WA-hoeve, en nu heeft de post ook een regionale functie, buiten Zeist.

De vrijwilligers wonen of werken in buurt van de kazerne, wat het dorpse gevoel versterkt. Sommige vrijwilligers werken ook bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), wat helpt bij de centrale ondersteuning. De mensen oefenen 1 maal per week(!) en zijn ook daardoor een hecht team. Vrijwilligers krijgen een opleiding, die 2 jaar duurt, hetzelfde als de beroepsbrandweer. Vrijwilligers krijgen een basis vergoeding en een uitruk vergoeding.

Soms vertrekken goed ingewerkte vrijwilligers, omdat ze vanuit een “thuiswoon” situatie alleen buiten Zeist woonruimte kunnen vinden. Er wordt dus altijd naar meer vrijwilligers gezocht, zodat er te allen tijde lokaal 3 ploegen paraat kunnen staan. Daarom wordt er wordt uitgekeken naar de nieuwbouw op de WA Hoeve, meer inwoners betekent meer potentiële vrijwilligers. Overigens is het opvallend is dat er geen vrijwilligers zijn vanuit de omringende bedrijven.

Tot slot lopen we nog over het terrein om stil te staan bij de plek voor de nieuw te bouwen garage. Die is nodig omdat de huidige verkleed en vergaderruimtes te klein zijn en niet aan de ARBO normen voldoen.  De nieuwe garage is ook nodig omdat de brandweer van Den Dolder steeds vaker bij natuurbranden ingezet wordt, waar een extra grote 4x4 blusauto nodig is, en waarvoor helemaal geen plaats is.  
Na de nieuwbouw is het nog niet af. Het voormalige badhuis krijgt dan nog elementen van het oorspronkelijke, historische gebouw terug.

brandweer