“De principes die staan beschreven in het voorstel, zijn mooie idealen. Preventie, laagdrempeligheid, veerkracht in combinatie met maatwerk, heldere kaders en reflecteren zijn belangrijke principes. Hiermee kunnen we verder bouwen en dit vormgeven in de uitvoering. GroenLinks is benieuwd naar het uitvoeringsplan. Het voorstel gaat ook over het snijvlak van de WMO en de jeugdzorg.
Voor GroenLinks is een punt van aandacht namelijk de overgang van Jeugdzorg naar de WMO. Deze overgang lijkt niet altijd even soepel te lopen. Hoewel er weinig concrete cijfers beschikbaar zijn, zijn er wel schrijnende verhalen. Iemand die op haar zeventiende te maken krijgt met de jeugdzorg, moet soms opnieuw gediagnosticeerd worden als zij 18 wordt. Ook is het vaak niet mogelijk om onder behandeling te blijven bij de huidige zorgverleners, waarmee ze soms na veel moeite een vertrouwensband hebben opgebouwd. Het is dus ontzettend belangrijk dat er aandacht is voor de regie van de behandeling(en) en financiering van de overgang. Een kwetsbare jongvolwassene hoort niet te hoeven stressen over iets bureaucratisch als een andere vorm van financiering voor de broodnodige zorg. Een cliënt hoort zich alleen te hoeven focussen op diens herstel.
Het is ook van belang dat er hierbij goed wordt geluisterd naar de cliënten. Zij weten vaak wat het beste voor hen is en wat ze nodig hebben. Dit staat ook benoemd in het voorstel en wordt o.a. geborgd door de cliënttevredenheid onderzoeken. De cliënt móét centraal staan. De inzet van ervaringsdeskundigen helpt hier ook bij. Dit is een ander punt in het voorstel, waarmee GroenLinks erg blij is. Er rusten helaas nog steeds veel stigma's op hulpvragen rondom mentale gezondheid. Gelukkig is hier langzaamaan een maatschappelijke kentering zichtbaar. Maar het kan de openheid bevorderen als een cliënt weet dat iemand anders hetzelfde heeft doorgemaakt. Daarnaast kan ervaringsdeskundigheid ingezet worden voor scholing van de consulenten en de verdere ontwikkeling van de dienstverlening. We zullen de ontwikkelingen rondom de principes met veel belangstelling en ook met vertrouwen volgen.”
GroenLinks is blij dat het college aangeeft dat ze bezig zijn met deze problematiek. Landelijk zet Lisa Westerveld zich in om een overgangsperiode in te bouwen van 18 naar 21. Het belang hiervan wordt ook door de brancheorganisatie jeugdzorg Nederland en stichting het vergeten kind onderstreept. Daarnaast zijn we ook blij dat het college aangeeft door te gaan met iedereen op wachtlijsten tijdelijk vervangende zorg aan te bieden. Uiteraard mag niemand er alleen voor staan!