Gebiedsvisie

De gebiedsvisie is een blik op de toekomstmogelijkheden voor Vollenhove, waar wij als GroenLinks zeer enthousiast over zijn. Het biedt volop mogelijkheden om de leefbaarheid en de sociale cohesie verder te verbeteren.

De afgelopen periode is een adviesteam, met inwoners uit de wijk Vollenhove zelf, met zeer waardevolle suggesties gekomen. Een aantal mooie voorbeelden zijn:

  • werken aan een inclusief toegankelijk trapvrij en veilig gebied
  • minder autos in het straatbeeld
  • duurzame vormen van energieopwekking
  • meer groen, wandelpaden en verbindingen, waaronder een (bescheiden) toegang tot het Sanatoriumbos

Het is slechts een greep uit de lijst van suggesties, die samen gaan zorgen voor een mooiere en groenere omgeving voor de bewoners. Ook wil GroenLinks haar waardering en bewondering uitspreken voor de vele mensen die zich met hart en ziel dagelijks inzetten voor de wijk Vollenhove, zij verdienen een groot compliment! Wij steunen daarom van harte het raadsvoorstel en we kijken er naar uit dat deze mooie visie werkelijkheid wordt.

In de aanloop naar de stemming over het raadsvoorstel gebiedsvisie Vollenhove kwamen er een amendement en twee moties aan de orde. Het amendement van de SP vroeg om een tekstuele aanpassing in de gebiedsvisie, zodat er niet getornd kon worden aan het aandeel sociale huur. Wij hebben dat gesteund (het amendement heeft het overigens niet gehaald, alleen SP en GroenLinks hebben voor gestemd).

Van de twee moties ging de eerste over de differentiatie van het woningaanbod in Vollenhove met de oproep om meer middenhuur te realiseren ten kosten van sociale huur. We hebben tegen deze motie gestemd en deze heeft het niet gehaald. De tweede motie ging over meer participatie van bewoners van de componistenbuurt. GroenLinks heeft evenals alle partijen voor deze motie gestemd. 

woningdifferentiatie

In de raad is ook gestemd over een voorstel woningdifferentiatie, GroenLinks heeft voor het voorstel gestemd. GroenLinks raadslid Martine Folkersma heeft hier een mooie stemverklaring over geschreven. (https://zeist.groenlinks.nl/nieuws/wat-gaan-we-bouwen-voor-welke-woningzoekende). Een stemverklaring die duidelijk maakt waarom we hebben ingestemd met het genoemde amendement van de SP en tégen de motie voor meer middenhuur. Zolang niet duidelijk is waar de compensatie van sociale huur in Zeist gaat plaatsvinden, willen we niet tornen aan het aandeel sociale huur in de wijk Vollenhove. We vinden het belangrijk dat er meer middenhuur beschikbaar komt in Vollenhove maar dan moet er eerst over de rest van Zeist voldoende sociale huur beschikbaar zijn. Op dit moment zitten we namelijk al onder het afgesproken aandeel van 30% sociale huur over heel Zeist. Zolang er nog een tekort aan sociale huur is, willen we dat tekort niet nog groter maken.