Op woensdag 18 november hield GroenLinks Zeist haar ledenvergadering in de moskee El Mottakien in de Clomp. Ruim dertig leden bezochten de vergadering. De avond startte met een rondleiding door de nieuwe moskee. Na de vergadering gingen de leden in dialoog met leden en bestuur van de moskee. Vraag van hen aan de politiek: denk eens mee hoe we drempels die sommige mensen ervaren, kunnen weghalen en in gesprek met elkaar kunnen gaan.
Om de band met maatschappelijke organisaties te versterken, organiseert GroenLinks haar ledenvergadering bij voorkeur op een locatie van zo'n organisatie. De vorige keer waren we bij de Kringloopwinkel en dit keer viel de keuze op de nieuwe moskee El Mottakien.
Rondleiding
De avond startte met een rondleiding. De leden, van wie een aantal dagelijks langs de moskee rijdt, waren verbaasd over de grootte van het gebouw. Boven veel ruimtes voor onderwijs, vergaderingen en evenementen. Een keuken waar menig horecabedrijf trots op zou zijn. En een "bescheiden" gebedsruimte voor vrouwen, omdat er volgens de rondleider niet zoveel vrouwen komen bidden, zo'n 300 op een gemiddelde vrijdag. Daar is waarschijnlijk iedere christelijke kerk in Zeist jaloers op. De grote attractie was natuurlijk de grote gebedsruimte voor mannen, die plaats biedt aan zo'n 1500 gelovigen. Een hoge strakke ruimte met een mooie houtbewerkte gebedsnis en preekstoel. Eén van de leden droeg op de karakterstieke zangerige manier een tekst uit de Koran voor. In het gesprek erna werd duidelijk hoeveel overeenkomsten de islam heeft met het jodendom en het christendom.
Ledenvergadering
De vergadering startte met een oproep aan de leden om massaal deel te nemen aan de Klimaatparade op 29 november aanstaande.
Bestuur en leden namen onder dankzegging afscheid van bestuurslid Tineke van Heck, die onlangs verhuisd is naar Utrecht. Wupke van der Torren werd unaniem gekozen als haar opvolger. Vanuit het bestuur gaat zij de strategische werkgroep CO2 reductie begeleiden. Penningmeester Peter Akerboom loodste zijn begroting ongewijzigd door de vergadering. Wel deden de leden verschillende suggesties om de inkomstenkant van de begroting te verbeteren. Want zonder extra inkomsten is te voorzien dat de verkiezingspot niet genoeg gevuld is voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.
De drie strategische werkgroepen deden verslag van gerealiseerde activiteiten: een Groene Monumentenroute, een lezing over leven zonder afval, de ontwikkeling van een energiereductie-competitie onder middelbare scholen, onderzoek naar de haalbaarheid van de 1e Zeister windmolen, aanwezigheid van GroenLinks Zeist bij de maandelijkse Wake voor het detentiecentrum en tot slot de betrokkenheid van GroenLinks bij de opvang en ondersteuning van vluchtelingen.
In de laatste 10 minuten lichtte bestuurslid Hans Snel het jaarplan 2016 toe, waaronder doorgaan met constructief oppositievoeren, inschakeling van Experts op Afroep onder de leden, verdere samenwerking met enerzijds maatschappelijke organisaties in Zeist en anderzijds andere GroenLinks afdelingen in de regio en groei van het aantal leden en actieve leden.
Dialoog
Tijdens de dialoog waren naast de leden van GroenLinks ongeveer zes leden van de moskee aanwezig. Fractievoorzitter Laura Hoogstraten opende de dialoog door stil te staan bij de recente aanslagen in Parijs en de aanwezigen te vragen wat dit met hen persoonlijk doet. Omar gaf aan dat hij ervaart dat zijn eigen buren anders naar hem kijken en zegt soms ook te vrezen voor aanslagen op de moskee. Mensen hebben de neiging om in wij en zij te denken en alle deelnemers waren het erover eens dat we daarvan afmoeten. Samia heeft met haar donkere uiterlijk het gevoel dat ze moet kiezen: "of je bent autochtoon of je bent allochtoon. En als je dan kiest, moet je je er ook naar gedragen". Bob meldde dat hij een tweet had gestuurd met de tekst: "Je suis Molenbeek". Hans ter Beek vulde aan: "Niet zij hebben die moorden gepleegd, maar wijzelf, door toe te staan dat hele generaties jongeren kansloos opgroeien". Juist op hun leeftijd zijn ze uitermate beïnvloedbaar. Bob vertelt dat uit een onderzoek naar radicalisering in Utrecht blijkt, dat heel veel jongeren op Facebook pagina's hebben geliked die sympathiseren met IS. Ans vertelt hoe haar zoon na het horen van een speech van Aboutaleb zijn mening behoorlijk heeft bijgesteld. Positieve rolmodellen kunnen dus de negatieve compenseren.
Lisa hield de aanwezigen een spiegel voor: "waarom zijn wij in alle staten als er in Parijs 129 mensen worden doodgeschoten, maar staan we nauwelijks stil bij de veelvoud daarvan die dagelijks overlijdt in Syrië?" Zolang we dat doen, denken we onbewust nog steeds in wij en zij.
Het overbruggen van tegenstellingen kun je bereiken met een dialoog. Aziz vertelt dat de moskee heeft meegedaan aan de Week van de Dialoog. Zijn ervaring is dat hier toch vooral mensen op afkomen, die al openstaan voor mensen van een andere cultuur. Zijn vraag aan GroenLinks is dan ook: denk eens mee hoe wij het gesprek kunnen verbreden naar mensen waarvan je het in eerste instantie niet zou verwachten.
Na elf uur verlaten de laatste deelnemers de moskee. Wij kijken terug op een waardevolle bijeenkomst en danken de moskee voor haar gastvrijheid.