De Orange the World campagne, die hier aandacht voor vraagt, begint op deze dag en zal lopen tot 10 december, de dag van de mensenrechten. Wereldwijd doen er meer dan honderd landen mee. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistenclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Inmiddels doen in Nederland elk jaar meer gemeenten en provincies mee aan de campagne, waaronder Zeist. Het gemeentehuis op ‘t Rond zal vanaf deze dag daarom oranje kleuren voor het tweede jaar op rij. Ook de bibliotheek De Klinker, theater Figi en het Beauforthuis, zullen oranje kleuren.

 

Petitie voor het laagdrempelig melden van geweld

De organisatie van Orange the world heeft, naast dat ze aandacht willen vragen voor het probleem, ook een petitie gestart om de regering op te roepen laagdrempelig melden mogelijk te maken. Ze willen met deze petitie de regering oproepen om met een integraal verbeterplan te komen, om te zorgen dat iedere vrouw iedere vorm van geweld kan melden.  Met een landelijke hulplijn kunnen vrouwen en meisjes de hulp krijgen, die ze nodig hebben. Het is daarmee ook een signaal van solidariteit en bewustwording. 

 

Meldpunten

Bijna de helft van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld, maar naar schatting praat slechts 40% hierover met bekenden en slechts 10% doet aangifte. De overgrote meerderheid krijgt dus nooit hulp. Nu vanwege de corona-crisis berichten over een toename van geweld binnenstromen, is melden belangrijker dan ooit.

Momenteel is informatievoorziening over geweld melden in Nederland te versnipperd en onduidelijk. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk om seksuele intimidatie op het werk te melden, terwijl uit een onderzoek van FNV in 2018 bleek dat 1 op de 10 werknemers op het werk is betast. Daarnaast is er een tekort aan opvangplekken voor vrouwen die moeten vluchten voor geweld achter de voordeur, waardoor vrouwen soms erg lang moeten wachten op hulp. Daarnaast wordt hun stem in het hulpproces vaak niet gehoord.

Orange the World zou graag zien dat er een landelijke hulplijn wordt ingesteld die op verschillende manieren - o.a. per telefoon, e-mail en chat - bereikbaar is en waar elk meisje/iedere vrouw die met intimidatie of geweld te maken krijgt, directe toegang krijgt tot hulp en advies. De psychische en sociale factoren die verweven zijn met geweld, maken dat er vaak een interne barrière is om te melden. Wanneer er ook nog externe barrières zijn, stimuleert dit natuurlijk niet om te melden!

 

Geweld tegen meisjes en vrouwen is een grootschalig en ontzettend ernstig probleem. GroenLinks vindt het dus ontzettend goed dat Orange the world hier aandacht voor vraagt! GroenLinks roept raad en college op om het manifest 'safe streets' te ondertekenen, wat inhoudt dat ondertekenaars verklaren dat iedereen veilig over straat zou moeten kunnen. Helaas zal dit probleem niet in één dag kunnen worden opgelost. Toch zou het ondertekenen van het manifest een eerste stap zijn in het vergroten van de veiligheid. Daarnaast is er door Orange the world een petitie gestart voor het landelijke meldpunt. Het belang van een landelijk meldpunt is van onschatbare waarde. Laten we gezamenlijk streven naar een veiligere wereld voor iedereen!

Klik hier voor de petitie

 

Als u met geweld te maken heeft, of vermoedt dat iemand anders te maken heeft met geweld, dan kunt u hulp zoeken op geweldtegenvrouwenmelden.nl