Het Huishoudboekje werkt als volgt: de inkomsten van de deelnemers komen binnen bij een verzamelrekening en worden beheerd door de gemeente. Van die inkomsten worden via het Huishoudboekje de vaste lasten betaald. Het bedrag dat overblijft, krijgen de deelnemers op hun rekening gestort. Deelnemers houden zo het overzicht over hun financiën en kunnen zich focussen op andere zaken, zoals school, werk, hobby’s en dierbaren. Dit helpt dus ook bij het voorkomen van schulden! Wanneer financiële problemen oplopen, is het veel lastiger om ze op te lossen dan wanneer er aan het begin gelijk een plan van aanpak wordt gemaakt.
Het Huishoudboekje is voor iedereen die hulp kan gebruiken bij het behouden van financieel overzicht. De gemeente kijkt wel of het Huishoudboekje de juiste hulp is. Als de inkomsten lager zijn dan de uitgaven op het moment dat iemand in het Huishoudboekje wil, wordt aanvullende hulp georganiseerd.
Het Huishoudboekje is ontwikkeld en als eerste geïmplementeerd in Utrecht. Ook in Schiedam, Den Haag en Rotterdam zijn pilots! Er wordt gewerkt aan de koppeling met het Vaste Lasten Pakket. Het Vaste Lasten Pakket is er voor mensen die risico lopen op schulden en misschien al te maken hebben met betaalproblemen. Via het Vaste Lasten Pakket zijn de maandelijkse betalingen voor de belangrijkste vaste lasten (onder andere huur, verzekeringen en abonnementen) centraal geregeld. Hiermee hebben deelnemers direct zicht op wat ze de rest van de maand kunnen besteden én ontstaan er minder zorgen over of de vaste lasten wel op tijd betaald worden. En dit geeft ook de productleveranciers meer betalingszekerheid, wat voor hen reden is om financieel voordeel te bieden aan de deelnemers van het pakket. Zo wordt de aanpak nog persoonlijker en weten deelnemers dat ze er niet alleen voor staan. Er kijkt altijd iemand mee! Dit geeft veel rust, want de mentale impact van schulden zijn niet te onderschatten.
Ook wordt er gewerkt aan de uitrol van het concept naar andere gemeentes. Wellicht kan Zeist hier één van worden!