Op wie richt Samen Slim Rijden Zeist zich en voor wie kan het interessant zijn om zich erbij aan te sluiten

Samen Slim Rijden Zeist (SSRZ) richt zich op het delen van het gebruik van elektrische auto's (auto-delen). 

De clientèle van SSRZ bestaat uit inwoners en MKB- bedrijven, op dit moment vooral inwoners. De organisatie bestaat vanaf 2018 en heeft inmiddels 17 auto's verspreid over 9 buurten in Zeist.  

Zo staan er naast in het Centrum ook deelauto’s in Den Dolder, Kerckebosch, Austerlitz en Couwenhoven. Daarmee staat voor de inwoners uit Zeist die zich bij SSRZ willen aansluiten vaak op nabije afstand een deel-auto ter beschikking.

SSRZ richt zich op mensen die regelmatig of meer incidenteel een auto gebruiken en biedt een alternatief voor de aanschaf van een eerste of tweede auto. Door meerdere abonnementsvormen aan te bieden speelt SSRZ in op zowel de regelmatige als de meer incidentele gebruiker. Bewust is gekozen voor een abonnementsvorm met een minimaal maandbedrag om zo binding te krijgen met gebruikers, het is delen in “warme kring” en niet incidenteel een auto huren.

Gezamenlijk gebruik van materiële goederen heeft de toekomst

Het delen van spullen en goederen neemt in de samenleving toe en wordt steeds belangrijker. Waarom zou je zelf een duur gebruiksgoed aanschaffen dat je maar incidenteel gebruikt en niet met meerdere mensen aanschafkosten en gebruik delen? Dat is waar het concept van auto-delen op inspeelt. Bij een individuele gebruiker staat de eigen auto gemiddeld 90% van de tijd stil. Dat is geen duurzaam gebruik van schaarse grondstoffen en kostbare goederen en ook financieel vaak niet verstandig. 

Door het concept van auto-delen hoeven er ook veel minder auto’s te worden geproduceerd. Auto-delen draagt daarmee actief bij aan minder auto's in de openbare ruimte, minder grondstoffenverbruik en meer ruimte voor natuur, groen en de mens. Het delen van elektrische auto's draagt ook bij aan het verminderen van CO2- uitstoot en fijnstof. 

GroenLinks is een warm voorstander van reizen en transport via wandelen, fietsen en duurzame middelen van openbaar vervoer en ziet ook de elektrische deel-auto als een belangrijke vooruitgang richting duurzame mobiliteit.

Hoe werkt het praktisch?

Samen Slim Rijden werkt met abonnementen. Een abonnementhouder kan online via een app een auto reserveren en kan met de app ook de auto openen en afsluiten. In principe moet de auto naar hetzelfde laadpunt teruggebracht worden. In een buurt staan meerdere deel-auto’s met een onderlinge afstand van zo’n 500m. Zo is er een extra spreiding in de buurt en kan uitgeweken worden naar een andere auto als de dichtstbijzijnde net niet beschikbaar is. Hiermee is de beschikbaarheid van een deel-auto voor de gebruiker groter en ook de spreiding over Zeist wat zorgt voor een betere bezetting.

De auto's zijn plek- en daarmee buurt gebonden. Dit bevordert het gebruik in een "warme kring". De buurtgebruikers zitten vaak ook in een gemeenschappelijke app. Dat bevordert een "ons gevoel". De deel-auto’s worden ook vaak ervaren als “onze auto’s”. De auto’s hebben daarom ook geen grote reclamemeldingen op de portieren.

Samen Slim rijden Zeist werkt nauw samen met de leverancier van auto's, een verzekeraar en gebruikt een centrale helpdesk en ICT back-office, waardoor een volledige dienst aangeboden wordt.

Promotie en bekendmaking 

Nu er wat nieuwe en bij inwoners onbekende aspecten aan het gebruik van deel-auto’s kleven, worden er regelmatig proefrit dagen gehouden om het gebruik te bevorderen. Onbekend maakt onbemind en vaak leidt een proefrit en bijbehorende toelichting tot het aangaan van een abonnement.

Mogelijkheden en vertragingen in uitrol van het concept Samen Slim Rijden:

Wat de verdere groei en uitrol van elektrische deel-auto’s wel vertraagt, is de lange duur voordat de aansluiting voor nieuwe laadpalen is geregeld via Stedin, de lokale beheerder van het elektrische distributienetwerk. Snelheid van handelen is ook van belang bij de ontwikkeling van nieuwe woonlocaties. Als er bij nieuwbouw niet snel genoeg duidelijkheid is over een aanvraag voor een nieuwe laadpalen of de mogelijkheid van inzet van (e)deelauto’s om af te mogen wijken van de parkeernorm, zal de ontwikkelaar van de nieuwbouw snel meer parkeerplaatsen willen aanleggen. Wanneer tijdig duidelijkheid bestaat dat de aanvraag voor nieuwe laadpunten groen licht verkrijgt of afgeweken mag worden van de parkeernorm bij inzet van deelauto’s (vergelijk Utrecht: één deelauto telt mee voor 4 parkeerplaats-equivalenten), kan worden volstaan met minder parkeerplaatsen. Auto-delen biedt dus ook het belangrijke voordeel dat er bij nieuwbouwlocaties minder parkeerplaatsen nodig zijn.

Marktbereik en Diversificatie:

Het aantal autodelers binnen Samen Slim Rijden is gestaag gegroeid van 50 in het jaar 2019 naar ongeveer 120 in het jaar 2020.

Samen Slim Rijden zet zich actief in om op meer plekken in Zeist deelauto's te plaatsen, maar is ook aan de slag met uitbreiding van het concept naar deel e-scooters. Dus als u in Zeist binnenkort een vrij geluidloze e-scooter langs ziet rijden, kan dit zo maar een deel-scooter van Samen Slim Rijden zijn!

Afsluiting: 

Arnout van Dijk is een op duurzaamheid gerichte initiator die groene ideeën omzet in daden en nieuwe producten op de markt brengt die aansluiten bij de groene economie. Zo is hij bijvoorbeeld ook actief betrokken bij het bevorderen van het gebruik van de locale munt Zeister Knoop. Met zijn duurzame initiatieven is hij een betrokken gangmaker voor de groene toekomst en dat verdient veel waardering. 

 

Arnout van Dijk, foto: Mel Boas
Arnout van Dijk, foto: Mel Boas
Kees Mulder
Kees Mulder
Gerard van Vliet
Gerard van Vliet